En dubbel dos Fujisawa

Postat den

Tokyopops utgivningsschema är faktiskt helt obegripligt: De ger ut Fujisawas GTO, och den blir en hit (vilket den absolut är värd). Att de då vill ge ut några av hans andra serier är förstås naturligt, men att de får för sig att ge ut flera av han serier parallellt är desto mer obegripligt. Med tanke på att hans produktivitet inte verkar ha varit så hög efter GTO är det direkt löjligt att de stressar på så med  utgivningen, men ryktet säger att Tokyopop har ekonomiska problem och de kanske behöver pengarna…

Nog om det; resultatet är i varje fall att i veckan som gick dök den fjärde och sista delen i Rose Hip Rose upp, och dessutom den tredje och sista delen i Tokkô, så det blev en hel drös Fujisawa igår (jag läste om hela rasket eftersom det ändå var så korta serier).

För att börja med det som är bra i båda serierna: Teckningarna funkar finfint här; de är renare och elegantare än i GTO (och GTO i sin tur är elegantare än GTO: The Early Years som jag skrivit om tidigare, så Fujisawa utvecklas helt klart). Dessutom försöker han inte upprepa GTO-formeln igen, även om det givetvis finns likheter. Men det finns svagheter också, och tyvärr ganska stora.

Låt mig börja med Rose Hip Rose, som knyter an till Rose Hip Zero som Tokyopop gav ut innan. Huvudpersonen i båda serierna, Kasumi Asakura, har ett förflutet i terrororganisationen Alice som uppfostrade henne till en känslolös mördare. Men nu har hon brutit sig fri från Alice och lever som en vanlig 17-åring, förutom att hon frilansar för polisen som ett SWAT-team där hon är enda medlemmen… Alltså mycket pang-pang med en skolflicka i uniform i fokus, och därifrån kan ni nog räkna ut själva ungefär hur historien fortsätter. Det som fungerar är humorn, men berättelsen är plottrig och kommer aldrig riktigt i fokus; det känns som om Fujisawa hela tiden försöker komma på vad det egentligen är för sorts serie. Är det en seriös kriminalthriller, en komisk udda polis-par-serie, eller någonting annat? Jag gillar ofta genre-blandningar, och det finns mycket manga som är bra på det, men här är det bara splittrat. Dessutom är det rörigt värre, med Rose Hip Rose, Rose Hip Zero, plus några kortare historier (bland annat Magnum Rose Hip) som finns med i böckerna, och det hänger inte riktigt ihop. Mycket riktigt har serierna också publicerats i olika magasin vid olika tidpunkter, och det märks; det finns inte heller något egentligt slut på det hela.

Sen har vi Tokkô, och liknande problem dyker upp här. Efter de två första böckerna var jag hoppfull: Historien hängde ihop, och visserligen var den rejält klichéartad (svartkonstnärer har råkat öppna en port till underjorden ur vilken demoner klättrat upp, och de bekämpas i hemlighet av en speciell säkerhetspolis) men det var skoj. Fujisawas humor fick vara med på ett hörn utan att ta alltför mycket plats vilket passade bra med den bitvis rejält suggestiva och skrämmande handlingen, och huvudpersonerna såg ut att kunna bli intressant.  Men säg den glädje osv…

I tredje boken flyttar handlingen över till att skildra ett syskonpar som jagar demonerna, och här lyckas historien kännas trist och repetitiv redan första gången. Visst finns det lite roliga partier, men resten av handlingen är strikt enligt månadens monster-modellen. Det är lite grann som Takahashis Inu-Yasha: Så länge personerna bara käbblar inbördes är allt väl, men så fort som de jämrans monstren dyker upp börjar jag gäspa. Och efter tredje boken är det slut: Serien nerlagd, ingen avslutning på handlingen som påbörjats i bok 1-2, och läsaren (dvs jag) sitter där, lite snopen.

Jag hoppas att Fujisawa kommer att lyckas med att få till en längre serie igen istället för de här korta och ofullständiga fragmenten. Det finns en hel del kvalité här även om de här serierna inte lyckas ta till vara på det. Jag får trösta mig med GTO: The Early Years som fortfarande har några volymer kvar inan den är färdig.

Ett svar »

  1. Ping: Urasawa x 2 « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s