En resa från 80-talet

Postat den

 

Jag har skrivit förut om att USA just nu upplever en boom för återtryck av klassiska dagstidningsserier, men även andra serier ges nu ut i nya upplagor, och ibland kommer det ut saker som jag aldrig hade trott vara möjligt. Som dagens bok: Journey av William Messner-Loebs.

Journey publicerades ursprungligen på 80-talet, men sålde alltid relativt uselt och efter 27 nummer tog det slut. Nu har IDW samlat ihop materialet i två feta böcker, och jag är glad eftersom jag äntligen kan läsa hela historien. Originaltidningarna är en av de där irriterande titlarna som inte kostar många ören när du hittar dem, men å andra sidan ser du dem nästan aldrig eftersom upplagan var så liten och så gott som ingen är intresserad av att köpa dem.

Det är en serie som följer Joshua ”Wolverine” MacAlistaire i hans vandringar i USA i början av 1800-talet, och de udda figurer han stöter på. Och udda är också serien i sig: Den är bitvis filosofisk, bitvis action-inriktad (som i den utmärkta episoden där MacAlistaire jagas av en björn som Horst Schröder skrev beundrade om, då det begav sig), bitvis riktigt rolig. Och dessutom är den då och då rejält svart; den avslutande tredjedelen utspelar sig i den minimala byn New Hope, där mord, våldtäkt och hämndbegär utgör bakgrunden till det som senare händer.

I det stora hela, trots överdifter här och där, känns det som en realistisk skildring av det unga USA. Det är ett mödosamt, tidvis brutalt, liv som skildras här, långt bort från civilisationens bekvämligheter. Men Messner-Loebs lyckas hela tiden hålla balansen; han håller balansen mellan dramat, melodramen och komedin, trots att det ibland kränger rätt våldsamt. Han löser inte heller nödvändigtvis upp alla knutar, utan istället gör serien ibland som MacAlistaire själv: När en situation blir för komplicera och trasslig är det ibland bäst att bara gå därifrån eftersom alla försök att reda ut röran bara kommer göra det än värre. Men överlag är det en rätt godmodig stämning som råder, trots allt, med en huvudperson som accepterar folk för vad de är, och inte för vad de borde vara.

Sen måste jag också säga att Messner-Loebs inte är någon framstående tecknare; det hela ser ut som en ganska slarvig version av Eisners stil i hans senare produktion. Men det fungerar, och han tecknar åtminstone personligt, utan hjälp av någon som putsat upp det, även om det faktiskt ibland kan vara lite knepigt att följa med i bilderna.

Messner-Loebs har huvudsakligen skrivit manus efter att Journey slutade, bland annat för DC och Marvel, men de sista åren har han knappt gjort någonting alls. Han har också haft ekonomiska problem, men jag hoppas att de här böckerna hjälper honom på traven, och med lite tur kanske han kan få tid att avsluta serien Journey: Wardrums som var tänkt att bli en 6-nummers miniserie men som lades ner efter bara två nummer.

»

  1. Ping: Calamity Jane – The Calamitous Life of Martha Jane Cannary, 1852-1903 | Serienytt.se

  2. Ping: Calamity Jane – The Calamitous Life of Martha Jane Cannary, 1852-1903 | Simon säger

  3. Ping: Unforgivable / Old Pa Anderson / Buffalo Runner | Serienytt.se

  4. Ping: Unforgivable / Old Pa Anderson / Buffalo Runner | Simon säger

  5. Ping: Tuff grabb i lyxförpackning: Torpedo « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s