De levande döda

Postat den

Till slut, efter att ett paket försvunnit på vägen (någon på Schenker gillar tydligen också zombier) och det andra blivit försenat,damp äntligen den andra omnibus-volymen av Kirkmans The Walking Dead ner i brevlådan. Eller, om sanningen ska fram, så damp den ner på företagspostkontoret runt hörnet eftersom min brevlåda inte är tillräckligt stor för att släppa igenom den här 3-kilosklumpen…

Men det gjorde att jag hann läsa om den första volymen för att komma in i serien igen, och det gjorde jag så gärna. Jag är inte en utpräglad zombie-fan, men jag gillar verkligen den här serien: Den är skitig, rå, och väldigt överraskande i sina vändningar.

Huvudhandlingen är inte originell i sig för de som läst/sett andra efter-katastrofen-skildringar à la Triffidernas uppror, De överlevande, med flera, men däremot går ingen säker. När som helst kan de dö, och gör det också, vilket gör sitt till för att pränta in i läsaren att det är en nattsvart värld som skildras.

Givetvis är det inte i längden alla zombier som är det värsta; de är bara katalysatorerna för det som sedan händer med de överlevande, där det är dina medmänniskor som egentligen utgör det största hotet. Vem kommer att knäckas av pressen och depressionen över att ingenting någonsin kommer bli sig likt? Vem kommer ta tillfället i akt att äntligen kunna leva ut alla sina mörka fantasier när det inte längre finns någonting som hindrar dem?

Kirkman tar väl tillvara på alla möjligheter i den vägen; de människor som vi får följa en längre tid utvecklas verkligen allteftersom den hopplösa situationen blir tydligare. Huvudpersonen Rick inte minst: Från att ha varit en polis som alltid följde lagen blir han långsamt allt primitivare i sitt sätt att reagera. Som han själv säger till sin fru, apropå de vänner de för tillfället bor tillsammans med:

”I’d kill every single one of the people here if I thought it’d keep you safe. I know these people — I care for these people — but I know I’m capable of making that sacrifice. I find myself ranking them, sometimes — looking at them and thinking — who do I like the most — who do I need the most — just in case something happened and I had to choose.”

Det är en ovanligt osentimental serie, och den känns i mångt och mycket mer brittisk än amerikansk. Det kan säkert delvis bero på att britterna länge har varit bra på den här sortens bleka historier (båda exemplen jag nämnde tidigare är brittiska), men det är också Kirkmans förmåga här att obarmhärtigt och utan förvarning göra sig av med karaktärer; min erfarenhet är att amerikanska serier/böcker/filmer har svårt att låta bli en mer opera-lik död för sina hjältar.

Det har gått en zombie-våg över världen de senaste åren, men jag måste säga att av de allvarliga försöken tycker jag att The Walking Dead har lyckats bäst av alla. Det är en mycket läsvärd serie, även om den är extremt mörk, och hittills finns det ingen tendens till tomgång. Om två år lär det vara dags för ytterligare en omnibus-volym, och jag ser redan fram mot den.

»

  1. Ping: Planetslukande zombies « Simon säger

  2. Ping: Inte så skrämmande zombier: Tokyo Zombies « Simon säger

  3. Ping: Halvdant ditt & datt « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s