Gammaldags nygammal Galago

Postat den

Stort format, färgsidor, noveller och några artiklar bjuder Galago på i sitt första nummer med den nya designen. Men som rubriken antyder är det kanske inte en helt ny design; den är så gott som identisk med det format som användes under många år. Och det är inget fel på att använda ett beprövat recept som dessutom passar bra för en serieantologi. Trycket är bra, inklusive färgsidorna vilket är skönt, och även om den grafiska profilen fortfarande är rätt trist (Galago har alltid haft tråkig design, inklusive de böcker de har publicerat), så är den helt OK. Med lite tur kan den ju också bli bättre när de blivit varma i kläderna; här utnyttjas inte det större formatet alltför mycket utan det är snarast en förstorad variant av den förra.

Och hur är det med innehållet, som inte är helt irrelevant det heller? Även här känns det som om de flesta serierna inte utnyttjar det nya formatet; det kan helt enkelt vara så att de som bidragit inte vetat om att deras serier skulle tryckas större än förut. Men det finns ändå några serier som definitivt gör sig bättre här än de skulle gjort förut, som Karin Serins bidrag (serien är lite för kort för att jag ska kunna säga så mycket om den, men teckningarna är snitsiga och satte sig i mitt minne, något som jag inte tror jag kan säga om enda annan Galago-serie från de senaste åren).

Färgserierna? Det var deprimerande att se att den första färgserien Galago trycker är en serie av John Andersson, som av någon bisarr anledning får fortsätta förpesta svenska serietidningar (förpesta är kanske ett för starkt ord, det är snarare att hans serier är så extremt menlösa). Fast det ska erkännas att färgläggningen inte var så pjåkig. Sen blev det bättre med Emelie Östergren och Sara Granér, men jag hoppas på lite bättre utnyttjande av möjligheterna med färg i framtiden.

Textbidragen var tyvärr rätt svaga, där John Ajvide Lindqvists bidrag var det bästa men det kändes trots allt mer som ett utkast till en novell snarare än en färdig dito. Det var kanske inte överraskande med tanke på att det var samma sak sist Galago publicerade skönlitteratur, men jag uppskattade trots allt variationen!

Torts kritiken skulle jag ändå säga att det här var en klar förbättring. Tidningen har alla chanser att bli bättre när alla har vant sig vid det nya formatet och kan utnyttja det till fullo. För första gången på evigheter, om ens någonsin, ser jag fram mot nästa nummer med förväntan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s