Ekologiska bönor

Postat den

En av de mest fascinerande serier som gjorts. En värld där naturlagarna fungerar som ett pussel som ska lösas. Ekologi som spänningsskapare.Och alldeles underbart fnattiga, precisa teckningar.

Kort sagt, Larry Marders Beanworld, nu under återutgivning av Dark Horse; första volymen, Wahoolazuma!, kom för några veckor sedan och innehåller de första nio numren av tidningen i en trevlig inbunden bok.beanworld3

Att beskriva handlingen är svårt; Marder själv säger att Beanworld är en process, och det stämmer. I början är det bara en udda och rolig serie om några mystiska bön-liknande varelser som dansar till The Boom’r Bands musik efter att ha fångat en sprout-butt, följt av en chow sol’jer raid hos hoi polloi, och sedan deras återkomst till The Proverbial Sandy Beach och en chowdown. Med andra ord, en vanlig dag i Beanworld.

Efter ett tag börjar pusselbitarna falla på plats, långsamt men säkert: Hur fungerar näringskedjan med bönorna, Hoi Polloi, Gran’Ma’Pa-trädet egentligen? beanworld2Varför finns insekterna i Der Stinkle? Vad kan professor Garbanzo göra med slats / hoops / twinks / chips från de fyra verklig-heterna? Och vad för relation har Dreamishness till världen i allmänhet, och Beanish i synnerhet?

Jag som läsare har inget försprång framför bönorna; vi får tillsammans upptäcka hur världen fungerar. Och även förklaringarna är på Beanworlds egna villkor: Det är ett eget universum med sina egna lagar och sitt eget kausalitetsbegrepp, så när jag säger att till exempel insekternas roll förklaras är det en förklaring i det kontextet och inte i vårt eget.

Det här är någonting som inte liknar någonting annat; det närmaste i serieväg jag kan komma på är Krazy Kat som också har känslan av att det är en unik värld, men där Krazy Kat är en värld med en logik hämtad från drömmen och poesin är det här istället en värld som är synnerligen logisk, även om logiken inte nödvändigtvis är vår logik. Varenda del av kartan över Beanworld här nedan har sitt syfte och sin plats.

Sen är Beanworld också utmärkt tecknad. Marder är bra på att få liv i sina geometriska figurer, men genial när det gäller design; vissa sidor är nästan helt abstrakta, och det känns inte det minsta torrt eller tråkigt.

Och sist men absolut inte minst är Beanworld rolig; det är inte humor som får mig att skratta högt, men det är en humor som gör att jag blir på väldigt gott humör efter att ha läst serien. Min hjärna har blivit knådad och överraskad, och bönornas optimism och glädje smittar av sig.

Köp, nu!

Ett svar »

  1. Ping: Ett till säkert kort: Beanworld – A Gift Comes! « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s