Pocketserier i storformat

Postat den

I mini-följetongen ”Vad Simon hittade i bokhyllan i början på bokstaven S” följer idag Hall of Fame-samlingarna med Disney-serier av Romano Scarpa, närmare bestämt nummer 2 och 12.

Det är med lite sorg i hjärtat jag skriver det här inlägget.

Anka McNärig

Anka McNärig

När jag var liten och läste de tidigaste numren av Kalle Ankas Pocket gillade jag dem skarpt, och speciellt var det en teckningsstil jag gillade. Den förekom både i Musse- och Kalle-serier, oftast med långa serier, och några av dem satte sig i minnet så att jag fortfarande kommer ihåg dem mer eller mindre utantill. Ett äventyr jag har särskilt starka minnen av handlar om den flygande skotten, en förfader till Joakim von Anka som låter det regna sill över Tegucigalpa (namnet Tegucigalpa fastnade omedelbart; serier är uppenbarligen lärorika 😉 ).

Först många år senare fick jag reda på att den serien, plus de flesta andra jag gillat i pocketarna, var skapad av Romano Scarpa. Och här har vi nu en proper utgåva med några av hans serier, däribland Den flygande skotten, på bra papper och med snygg färgläggning.

Scarpas Musse Pigg (han var bäst på Musse)

Men det fungerar rätt dåligt, tyvärr. Jag tror att serierna nog skulle funka i mindre och mer opretentiöst format, men här känns det mest konstigt att läsa dem. Skavanker i manus som inte märks lika tydligt när jag snabbläser en serie i det mindre formatet lyser mig här i ögonen, och även teckningarna är märkbart anpassade för ett mindre format. Jag gillar fortfarande Anka McNärig (utmärkt namn på skotten), men det här skulle vara oändligt mycket bättre i en liten, riktigt fet pocket istället.

Ta en serie som den om de babyloniska bönorna till exempel. Bra fart, ett ovanligt och mycket känslomässigt slut (för en gångs skull slutar serien utan att allting har rett ut sig), men abbans vad mycket luckor och konstigheter i handlingen på vägen dit. Den som kan förklara för mig vad Björnligan egentligen pysslade med skulle jag vilja skaka hand med; det är inte ens uppenbart om de egentligen planerade att lura av Joakim alla pengar (och det är inte så himla trovärdigt att att han i sin tur skulle ge bort vartenda öre han hade för en bönfabrik…).

Joakim på väg till Gittan, en karaktär Scarpa skapade

Joakim på väg till Gittan, en karaktär Scarpa skapade

Det vimlar av liknande ologiskheter här, och det kanske låter löjligt att jag skulle ha mer överseende med dem i ett annat format. Men jag kräver mer av inbundna böcker i storformat än billiga pocketar, så det här är definitivt ett fall av: Synd på så rara bönor (sorry!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s