Why I Hate Saturn

Postat den

Jag är snart klar med Tatsumis självbiografi A Drifting Life, men det är fortfarande några hundra sidor kvar. Under tiden jag läst denna kanske blivande klassiker har jag också läst en lite äldre dito från 1990, Kyle Bakers Why I Hate Saturn.

Jag vet inte om det är korrekt att säga att Baker är en av mina största favoriter inom serievärlden, men han har gjort några böcker som är enastående bra. Han är också en av de ytterst få serieskaparna som gör serier du kan stoppa i handen på vem som helst, van serieläsare eller ej, och ändå vara i trygg förvissning om att boken får en rättvis bedömning (d.v.s. även om läsaren inte gillade den så är det inte för att det var en serie utan för att den inte var bra nog).

Det gäller förstås bara de bra böckerna; de senaste åren har han tyvärr inte gjort någonting som är ens i närheten av hans bästa böcker som The Cowboy Wally Show eller Why I Hate Saturn, eller för den delen den nihilistiska version av The Shadow som tecknades av Baker och skrevs av Helfer.

Så, Why I Hate Saturn: För den som inte läst den förut så handlar det om en urtypisk, cynisk New York-bo, Anne, och vad som händer när hennes syster Laura dyker upp på besök. Laura är å sin sida löjligt optimistisk och egentligen mer välanpassad än Anne, även om hon envist hävdar att hon egentligen kommer från Saturnus (därav titeln). Annes och Lauras gamla pojkvän, en nyare psykopatisk pojkvän till Laura, och en Thelma & Lousie-tripp fyller ut resten.

Men egentligen är handlingen komplett irrelevant, och det känns som att de mer spektakulära delarna av den mest är med för att någon (Baker eller förlaget) trodde att det behövdes för att kunna sälja den. Det som gör boken så bra är Bakers öra för dialog, och de allra bästa bitarna är de som bara består av personer som pratar med varandra; på en pub, hemma hos någon, och så vidare. Det påminner rätt mycket om en klassisk sitcom, förutom att det är roligare och mer träffande än de någonsin är. Det kan nämnas att det draget är ännu tydligare i The Cowboy Wally Show som handlar om en nerdekad tv-kändis, där hela boken består av intervjuer med Wally själv.

Bokens första halva är definitivt bäst, där Anne klubbar och munhuggs med sin kompis Ricky, sin redaktör, och andra New York-existenser. När Laura dyker upp och den större handlingen kickar igång är det fortfarande bra, men som sagt är det lite onödigt; jag vill istället läsa mer om Annes New York.

Baker tecknar bra också, även om jag personligen hade föredragit att han struntat i gråtoningarna och hållit sig till rent svart-vitt. Baker har jobbat med animation och det syns att han vet precis hur man ska skildra rörelse och människor, men det som gör honom ovanlig är att han kombinerar det med en teknik med mycket exakta linjer; resultatet blir något som är en mycket personlig blandning av fotorealism och karikatyrer.

Som en avslutning, från baksidan Bakers egen reklam för boken:

Ett svar »

  1. Ping: ???: Special Forces av Kyle Baker « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s