Revisionistiska superhjälteserier x 2

Postat den

Tatsumi nästan färdigläst nu, men en post till klämmer jag in innan dess 🙂

Superhjältar i modern tappning är alltså temat för dagen, efter att jag läst två olika varianter; en från 80-talet och en från 00-talet; en helt OK, en riktigt usel.

80-talet, närmare bestämt 1987, och Marshal Law, skriven av Pat Mills och tecknad av Kevin O’Neill har premiär i 6-delars miniserien Fear and Loathing utgiven av Marvel / Epic. Det är kaotiskt, argsint och rörigt skrivet av Mills, som alltid, men för en gångs skull lyckas han här hålla ihop historien, och när ordning framträder ur kaos visar det sig att handlingen är riktigt bra. Det är framtid, det är dystopi, det är högvis med mer eller mindre psykopatiska superhjältar som bara kan stoppas av Marshal Law, själv en superhjälte men trots det hatar han dem alla och därför njuter han av att arrestera dem. Han avskyr speciellt Public Spirit (dvs Stålmannen), som var den som populariserade superhjältar och fick andra att ta de droger som krävs för att få superkrafter, så när chansen finns att PS är inblandad i några mord är jakten igång.

Det är lite Judge Dredd över det hela, men det är betydligt mer starka känslor här; där Dredd är ironiskt cool när han skjuter allsköns kriminellaär Marshal Law istället fylld av hat mot dem. Det finns definitivt ironiska drag och serien är rolig, men samtidigt rätt så obehaglig. Givetvis mycket superhjälte-sex med mera, för att få den rätta råa stämningen.

Nuförtiden finns det många serier som går samma väg som Marshal Law i hur de skildrar superhjältar (som exempelvis en del av Ennis serier), men ML har åldrats med värdighet. Förutom historien beror det mycket på O’Neills teckningar, som här är kantigare och rakknivsvassare än någonsin, och dessutom lika plottriga och fulla av detaljer som manuset.

Sen till någonting betydligt tristare: Supreme Power, skriven av J. Michael Straczynski och tecknad av Gary Frank, också den utgiven av Marvel men av betydligt fräschare datum. Jag läste de två tjockare inbundna volymerna av serien i det något större formatet, och Franks illustrationer är inte alls dumma och gör sig bra här. Men…

Manus av Straczynski är inte bra alls; det är en av de där böckerna som blir ännu sämre efteråt, när jag tänker på dem. Det är för sjuttielflte gången en ny version av Stålmannen, och här blir han istället uppfostrad av USAs regering för att kunna användas som ett hemligt vapen vid behov. Det är på ytan realistiskt, där Jimmy Carter är den som först får ansvaret, för att sedan följas av de andra presidenterna tills hans existens slutligen läcker ut till allmänheten.

Därefter följer lite av det vanliga i sådana här Stålmannen-versioner: Det dyker upp en snabbspringande man (färgad, så man kan få med lite diskrimineringsproblem också), en nattens hämnare utan superkrafter (färgad igen, bråkar oftast med de andra som inte förstår hur världen egentligen ser ut), en amfibiesuperhjälte (lite mer fiskutseende än vanligt), en gammal gudinnelik kvinna, en man med en artefakt som kan göra vadhelst han önskar, und so weiter. Givetvis, eftersom det här gudbevars är realistiskt, så är personerna lite råare, lite obehagligare i allmänhet, och alla politiker och militärer är avskum.

Allting är gravallvarligt berättat eftersom det här är viktiga saker. Att sedan realismen är papperstunn, att det finns schweizerostmängder av hål i historien, att originella infallsvinklar uppenbarligen är förbjudna, och att allting skildras lååångsamt för att få lite extra gravitas i handlingen är inte allt som suger. Straczynski har dessutom mage nog att planka några sekvenser ur Moores Miracleman så gott som rakt av, förutom det att Moore fick in magnituder mer känsla i sin version (och på radikalt färre sidor) än Straczynski förmår få fram i sin.

Straczynski kan ibland skriva bra saker, där vissa delar av Babylon 5 lyser extra starkt. Men han har alltid haft problem med att han tenderar att ta sig själv på alltför stort allvar även när det inte riktigt har stöd i historien, och här går han oftast helt överstyr. Han vet däremot hur en historia ska läggas upp rent tekniskt så den delen fungerar även här, men innehållet är skräp.

Ergo: En äldre, läsvärd serie (som kommer ges ut på nytt i slutet av året på Top Shelf), och en nyare, visserligen elegant tecknad men absolut inte läsvärd.

»

 1. Ping: En rejält repetitiv recension: Astro City | Simon säger

 2. Ping: Litet köptips | Serienytt.se

 3. Ping: Litet köptips | Simon säger

 4. Ping: En utlovad sågning: Irredeemable | Serienytt.se

 5. Ping: En utlovad sågning: Irredeemable « Simon säger

 6. Simon, du vet väl att figurerna kommer från ett gammalt nummer av Avengers från sent sextiotal. Så, ja, dom ska vara Justice League men det finns en större kontext kring serien.
  Att JMS har försökt göra en Moore blir tydligt då eftersom Marvelman var en kopia på kapten Marvel.

 7. Ping: Lite mindre navelskådning, tack! • Serienytt.se

 8. Ping: Lite mindre navelskådning, tack! « Simon säger

 9. Ping: Moores svåråtkomliga mästerverk: Miracleman / Marvelman « Simon säger

 10. Ping: En saga för vuxna: Moonshadow « Simon säger

 11. Pat Mills: En del av mig olästa serier i 2000 AD, och drösvis av mig tyvärr lästa sugiga serier som först publicerats i Frankrike och sen i Heavy Metal i USA (Requiem, Sha med flera); tänk dig rörigheten hos Marshal Law men utan röd tråd, illustrerat av en fransk version av Jim Lee.
  Kevin O’Neill: League of Extraordinary Gentlemen för hela slanten. Fantastiska illustrationer, speciellt om man läser dem i Absolute-utgåvan i mycket större format (fast The Black Dossier kan man med gott samvete hoppa över; den skrevs av Moore för att han var tvungen beroende på ett kontrakt, och det märks).

 12. Så underbart synkront: Alldeles nyligen plockade jag själv fram mitt ex av Fear & Loathing ur bokhyllan och stack det i händerna på en vän. Tycker också att den håller ypperligt fortfarande. Men du som har koll: vad har egentligen Mills och O’Neill för sig numera?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s