Fransk-brasiliansk science fiction

Postat den

För ett tag sedan nämnde jag det brittiska förlaget Cinebook och deras utgivning av Blake & Mortimer. Trevligt nog ger de även ut andra serier från kontinenten, både för oss svenskar välkända serier som Lucky Luke, Blårockarna, Iznogoud med flera, och sådana som inte har översatts till svenska. Den jag har tyckt bäst om av de för mig tidigare okända är science fiction-serien Aldebaran, skriven och tecknad av brasilianaren Leo, ursprungligen utgiven i Frankrike.

Cinebook samlar ihop två original-album i varje volym, och hittills har man publicerat två volymer, The Catastrophe och The Group. Det är en serie i typisk fransk stil, elegant tecknad och med en rak historia utan alltför mycket krusiduller. Som alltid med franska äventyrsserier finns det med en gnutta naket, men i den engelska utgåvan har man tecknat om en del bilder eftersom det är lite känsligare med naket i England (i klartext: det finns en hel del behåar som ser misstänkt annorlunda ut i teckningsstilen…).

Historien har en klassisk science fiction-bakgrund: Kolonin på Aldebaran har tappat kontakten med Jorden, och efter hundra års isolering har man börjat utveckla sitt eget samhälle. Men förr eller senare kommer jordborna förstås tillbaka…

Faktum är att manuset är fyllt av klichéer: Politiska intriger, korrupta politiker / kyrkomän, en underjordisk motståndsrörelse och så vidare. Med andra ord, inte så mycket att hurra för där. Det som däremot gör serien riktigt läsvärd är Leos skildring av den utomjordiska faunan: Ett huvudtema i serien är ett mystifierande gigantiskt sjö(o)djur som av allt att döma spelar en viktig roll för planeten. Leo lyckas osedvanligt bra med att skildra i bild djur som verkligen är annorlunda än våra egna, med en ibland drömsk skönhet. Hans människoteckningar är inte dåliga (även om munnarna ibland ser lite skumma ut), men det är djurlivet som är den stora behållningen här.

Jag skulle föredragit att Leo hade skippat den politiska intrigen och istället koncentrerat sig på ekologin och havsdjuren, men man kan inte få allt här i livet.

»

  1. Ping: Skolmobbning: Navlarna / Bellybuttons / Les Nombrils « Simon säger

  2. Ping: Cinebook, del 1 « Simon säger

  3. Ping: Fortsättningar följer | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s