Dan Dare à la Ennis

Postat den

Dags för en Ennis-serie igen, den här gången hans redan tidigare nämnda Dan Dare-version som samlats ihop i en bok kallad Dan Dare Omnibus, utgiven av Dynamite Press.

Digby & Peabody

Den optimistiska framtidsandan med en global världsregering från original-serien är förbi; USA och Kina har gemensamt förstört stora delar av Jorden, och England som klarade sig undan kriget har istället seglat upp som den nya stormakten, i sann viktoriansk anda. Dan Dare och Digby har dragit sig tillbaka i avsky för de nya korrupta politikerna, medan Peabody fortsatt att jobba inom systemet för att göra det bästa av situationen. Och den som läst sin Dan Dare anar nog vem som kommer att försöka dra nytta av situationen…

Det är den allvarliga sidan av Ennis som vi får se här; av hans vanliga burleska humor finns knappt ett spår. De stora dragen i historien följer alla mallar för den återvändande hjälten; misstron i rymdflottan mot ”den gamle”; Dares okonventionella handlingssätt; och så vidare. Men som alltid med Ennis är det i de små detaljerna han har sin styrka, och allra mest i dialogerna och i bifigurerna, där han har en sällsynt förmåga att presentera nya karaktärer på ett sätt som gör att jag omedelbart bryr mig om dem.

Om teckningarna av Gary Erskine kan jag säga att de är helt OK; jag kommer knappast komma ihåg dem som någonting speciellt, men det fanns heller ingenting som irriterade. Med andra ord, ett gott hantverk.

Personligen föredrar jag Ennis när han är lite mer lössläppt och oorganiserad, men det här är ett utmärkt exempel på vad han kan när han till hundra procent koncentrerar sig på att vara allvarlig (och jo, jag tycker nog allt att en sf-historia med svarta hål, monster, och små gröna män kan vara seriös 😉 ).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s