Vilda Östern

Nästa recension av böcker jag köpte på SPX får vänta lite, men dagens recension har iallafall lite lite med SPX att göra: Jag råkade in i ett samtal med en bekant om serier vi skulle vilja se mer av, och Joann Sfars Klezmer dök upp i diskussionen. De första två albumen kom ut på engelska i en bok för några år sedan, men det finns ett till album utgivet i Frankrike som ännu inte översatts till engelska (eller något annat språk jag kan läsa), och det albumet var vi överens om att vi gärna skulle vilja se. Jag har inte läst Klezmer sen det kom ut men tyckte mycket bra om den, så när jag kom hem blev det omläsning, basta.

Och den var väl så bra andra gången. Liksom Sfars mer kända Rabbinens katt (som jag verkligen hoppas att alla läst eftersom den finns på svenska) är det en bok med judisk bakgrund; här är det en klezmer-musiker vi får följa på hans äventyr i Vilda Östern, det vill säga i Öst-Europa. Det är våld, det är humor, det är kärlek, men framförallt är det musik: Handlingen och teckningarna är lika omväxlande och medryckande som Klezmer-musiken som skildras. Sfar är liksom en del av hans kollegor, som Blain och Trondheim, expert på serier som känns som om de skrivits på samma gång som de tecknats; historien har en underbar känsla av frihet och anything-goes.

Teckningarna i Klezmer är bland de bästa jag sett i serieväg; Sfar varierar sin stil från uppslag till uppslag mellan närmast expressionistiska vattenfärgsmålningar till detaljerade linjeteckningar, och färgerna varierar likaså. Och det finns ingen som tecknar ögon lika lockande som Sfars, som dessutom kan uttrycka mer känslor med enbart en människas ögonform än de allra flesta kan med hela ansikten.

I jämförelse med Rabbinens katt är det här en mer spretig historia på alla sätt, och det vill inte säga lite med tanke på att Rk är mycket spretig den med. De har stora likheter, där framförallt berättarstilen och det stora inslaget av judiskt liv knyter dem samman, och Rk är utan tvekan det bästa album som översatts till svenska på många år, men katten vet om inte Klezmer är ett ännu bättre album. Bara att vända sida är en njutning; vad som dyker upp går aldrig att veta, och det är någonting som jag gillar skarpt. För den som föredrar en tightare historia (nåja…) är nog Rk att föredra, men mitt hjärta klappar lite mer för Klezmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s