1+1=1: Dupuy & Berberian

Postat den

När jag senast besökte Amsterdam och var inne i en bokhandel fick jag syn på boken The Complete Universe of Dupuy Berberian; jag har sett den tidigare men den är ruskigt dyr i Sverige eftersom alla butiker som har den här har importerat den från USA, trots att utgivningslandet är Holland (förlaget, Oog & Blik, ger ibland ut böcker på engelska). Ett hemulare pris gjorde att det var ett givet köp för mig som älskar deras serier, trots att det här är fråga om en konstbok, det vill säga deras illustrationer och inte deras serier.

Philippe Dupuy and Charles Berberian är ett mycket ovanligt par inom serievärlden, det enda mig veterligen där två personer gör allting tillsammans (manus, skiss och färdiga teckningar) utan strikt uppdelning, och det dessutom inte går att se vem som gjort vad. På senare år har de också gjort några soloalbum, men merparten har de gjort och gör tillsammans. Själva säger de i TCUoDB att de inte tycker det är konstigare än två musiker som jobbar ihop; varför skulle det inte också gå att teckna tillsammans?

Med tanke på resultatet går det åtminstone bra för dem; deras gemensamma stil går i klassisk europeisk sofistikerad tradition, men också en stil som för tankarna till The New Yorker och deras illustratörer (D & B har också publicerats där). De flesta av deras serier finns inte översatta till för mig förståeligt språk, även om Drawn & Quarterly har gett ut några av deras Monsieur Jean-serier, en svit berättelser om en man i deras egen ålder, som vi hittills fått följa från hans ungdom till en (nästan) stadgad familjefar. Det är en lågmäld historia, framförd utan större åthävor överhuvudtaget. Ryktet är att D & Q hoppas kunna publicera också de senare albumen, och jag hoppas det stämmer. Annars får jag hålla tummarna för att någon ger ut en fet Monsieur Jean-volym på svenska (Micke, gör din plikt! 😉 ).

Alltnog, TCUoDB är en vacker bok, med det mesta i illustrationsväg som de åstadkommit: Reklam, affischer, bokillustrationer och så vidare. Några har anknytning till deras serier, men de flesta är helt fristående. Som alla liknande böcker är det inte en bok man sträckläser eftersom det blir lite mycket, utan den gör sig absolut bäst som en bok man tittar i lite då och då. Trycket är helt utan anmärkning (viktigt för den här typen av bok), och pappret känns som om det kommer hålla i oändlighet.

Men det är inte den bok man ska köpa först om man inte läst Dupuy & Berberian förut; då ska man istället leta upp Drawn & Quarterlys Get a Life, en samling med de tidigaste korta Jean-historierna (varav några publicerades i Epix när det begav sig), och sen genast Maybe Later, ett självbiografiskt album som beskriver hur de gör Jean-serierna tillsammans, och som är ännu intressantare än serierna den handlar om.

Efter det är det dags att leta upp Drawn & Quarterly Volume 3 & Volume 5, som innehåller de två första fullängdsalbumen med Jean, och sen är det bara att hålla tummarna att någon tar vid och fortsätter utgivningen!

»

  1. Ping: Monsieur Jean – From Bachelor to Father | Serienytt.se

  2. Ping: Monsieur Jean – From Bachelor to Father | Simon säger

  3. Ping: Två till rekommendationer: Traitors of the Earth & The Singles Theory | Serienytt.se

  4. Ping: Två till rekommendationer: Traitors of the Earth & The Singles Theory « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s