Who knows what evil lurks in the hearts of men?

Postat den

The Shadow knows, såklart. Och i det här fallet handlar det om en serie från andra halvan av 80-talet, närmare bestämt om The Shadow, skriven av Andy Helfer och tecknad av Kyle Baker & Bill Sienkiewicz.

För den som inte känner till The Shadow så är det en pulphjälte skapad 1930, långt före superhjältarnas tid men med klara likheter med somliga: Han bekämpar brott genom att avrätta brottslingar medelst sina pistoler, han kan hypnotisera människor med hjälp av den träning han genomgått i fjärran Östern, han har en hemlig identitet som miljonären Lamont Cranston, och så vidare. Mest känd är han från radioteatern, där bland annat Orson Welles spelade honom.

Givetvis är en sådan figur lockande att göra serier av, och flera förlag har vid olika tillfällen försökt men mestadels med magert resultat. De flesta versioner har behållit 30-talet som miljö, och de jag läst har varit rätt trista.

Men Helfers version utspelar sig istället i nutid, och framförallt Bakers nummer (7-19, då tidningen lades ner), är baske mig någonting av det allra bästa från DCs 80-talsutgivning, och då inkluderar jag Millers och Moores serier. Det är svart humor som är ordningen för dagen, med Bakers säregna teckningsstil med sin blandning av fotorealism och karikatyrer, och Helfers manus som passar perfekt till teckningarna (Helfer har varken förr eller senare varit i närheten av att skriva någonting lika bra).

De nitton numren hann avverka tre längre historier (Sienkiewicz gjorde en, Baker två) innan The Shadows rättighetsinnehavare Condé Nast oturligt nog fick upp ögonen för vad DC gjorde med sin licens, och omedelbart stoppade utgivningen. På sitt sätt kan jag förstå varför: Efter att ha tagit död på The Shadow i den andra historien, Seven Deadly Finns, tillbringade han nästa historia, Body & Soul, som ett lik som ska transporteras till den hemliga staden Shambala. Under transporten används liket som handelsvara (i utbyte mot en dvärg som misstas för en avancerad mini-robot), sexualobjekt för en galen popstjärna (hon misslyckas med att få tag på hela liket men nöjer sig med ett av hans fingrar som skärs av), skydd mot gevärseld (som försvar mot en kinesisk armestyrka), för att slutligen bli halshuggen av en helikopter innan huvudet i sista numret kan transplanteras på en robot, och han slutligen kan återupplivas. Inte precis en ärofull behandling av en hjälte…

Förutom den svarta humorn är historierna också mycket skickligt konstruerade, med The Deadly Finns som höjdpunkt där en brottsfamilj bestående av sex söner och deras mamma, en samling psykopatiska massmördare, en terrorist, en rubbad gorilla, och diverse andra bifigurer alla dras in i en komplicerad väv som avslutas med The Shadows död. Det är roligt, burleskt, och bitvis rejält blodigt; det är lite svårt att förstå att serien är så pass gammal som tjugo år eftersom den än i dag känns som en fräsch fläkt.

Tyvärr är nog chansen ungefär 0% att den här serien kommer samlas ihop i album; förutom att Condé Nast knappast gillar den mer nu än de gjorde tidigare, så har den inget riktigt slut. Men tidningarna är värda att leta upp, trots att den komplexa handlingen gör att enstaka nummer är svårlästa.

PS. Fortfarande tji scanner här, så sorgligt nog får ni nöja er med några av Bakers omslag istället för hans teckningar inne i tidningarna. DS.

»

  1. Ping: En missräkning: Garth Ennis The Shadow « Simon säger

  2. Ping: 3 x 80-tal, del III: Kärlek à la Slate « Simon säger

  3. Ping: En saga för vuxna: Moonshadow « Simon säger

  4. Ping: ???: Special Forces av Kyle Baker « Simon säger

  5. Mike Kalutas Shadow utspelar sig under 30-talet och är åtminstone rejält snygg så se om du kan hitta den; misstänker den kan vara i din smak 🙂

  6. Bra guide till The Shadow. Jag kollade runt för att se vad det fanns för serier med förhoppningen att det fanns hyfsade serier från 30-talet fyllda med exotism. Men hittade inget. Trots dina lovord hoppar jag nog den här versionen oxå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s