Äntligen klar: Ennis does Punisher

Postat den

Efter nästan 10 år har Ennis slutligen övergett Punisher, och det är inte ett år för sent; det är utan tvekan den bästa versionen av Punisher som gjorts, men det är sorgligt att Ennis efter de två magnifika serierna Hitman och Preacher fastnade för Marvels ultravåldsverkare.

På ytan är det ett utmärkt par: Ennis som alltid pepprat sina serier med blod, inälvor och allsköns lemlästningar skriver om Frank Castle / Punisher, en man som hämningslöst dödar alla kriminella som kommer i hans väg. Inga superkrafter är inblandade (Ennis är som bekant ingen fan av superhjältar), och eftersom Ennis version av Punisher huvudsakligen publiceras under MAX-emblemet vilket innebär att nästan vad som helst kan visas (förutom alltför mycket sex, förstås) kan Ennis låta Punisher gå lös på i praktiken hela världen; det är lite konstigt att det finns några människor kvar alls i New York efter hans framfart.

Det är underhållande hela vägen, med de episoder där Steve Dillon tecknar som höjdpunkterna, men det är långt ifrån lika bra som de tidigare nämnda Ennis-serierna. Återigen visar Ennis att han fungerar allra bäst med sina egna figurer, och med historier med ett absolut slut. Här finns flera fantastiska tillfällen att en gång för alla avsluta Punisher-serierna med flaggan i topp (som episoden när det visar sig att han har en för honom okänd dotter), men nix pix; serien måste ju fortsätta om Marvel ska kunna tjäna pengar på den.

En annan sak som Ennis är bra på är relationer av alla de slag, från kärleken mellan Jesse och Tulip i Preacher till buddy-förhållandet mellan Tommy och Natt i Hitman. Men eftersom en av Punishers utmärkande egenskaper är att han aldrig (nåja; ibland blir han lite emotionell och de avsnitten är betydligt bättre än de andra) blir känslomässigt involverad är det såklart en viss brist på den sidan av Ennis här 😉

Och slutligen saknas också i mångt och mycket Ennis humor här; i de tidigare numren finns det mer av den varan, men i den sista volymen som jag alltså precis har läst (den femte inbundna volymen av MAX-serierna; Marvels utgivning av Ennis Punisher är frustrerande rörig och inte ens Omnibusutgåvan innehåller allt) är det ont om humor, och inte ens Barracudas uppdykande förändrar den saken.

Underhållande är det och jag kommer säkert läsa om serien igen, men inte är det Ennis bästa inte.

PS. Jo, jag vet, recenserade ju Ennis alldeles nyss, men vad ska jag göra när han är så produktiv… Och snart kommer det mera eftersom jag både köpt hans Battlefield-böcker och läst om hans Goddess alldeles nyss 😉 DS.

»

 1. och så älskar jag verkligen O’Brien speciellt som hon är i första sex numren ♥

 2. Ping: Dreaming Eagles | Serienytt.se

 3. Ping: Dreaming Eagles | Simon säger

 4. Ennis’ Straffaren = Groo? Perfekt jämförelse, det är precis vad den är! Den som blir upprörd över Ennis har inte förstått vad serien går ut på; det är som att kritisera Inglourious Basterds för att den inte tar Andra världskriget på allvar.

 5. Det här kanske du såg på min egen hemsida men jag tycker om Remenders version av Straffaren, passar min smak mer än Aaron borta på MAX-versionen.

  Jag vet, jag vet, jag gillar att Straffaren i Welcome home, Frank tar avstånd från gizmos och high-tech, man får helt enkelt låtsas att 616-versionen är en helt annan för här är det over the top weird shit som gäller! Franken-Castle!

  Jag har läst det mesta av Straffaren även pre-Ennis också.
  Sjuttiotalets Straffaren, av bl.a. Conway, är en bad guy, Vietnamkrigets spöke på hemmaplan. Åttiotalets Straffaren är en Rambo-tönt som visar hur “tufft” det är att mörda.
  Ennis’ Straffaren är som Groo Svärdbäraren. Bara en enda stor katastrof and hell follows with him!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s