???: Special Forces av Kyle Baker

Postat den

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga; en del av Bakers serier hör till mina absoluta favoriter, men andra, som King David, lämnar mig helt kall. Och så har vi Special Forces, en serie Baker gjorde för Image som nu har samlats ihop i en volym…

Irak-kriget skildrat ur några missanpassade ungdomars synvinkel är vad som bjuds, och för den som läst Bakers motivering till varför han gjorde serien låter det intressant: Han vill skildra absurditeten i en armé som villigt värvar autistiska / narkotika-beroende / hel- eller halvkriminella tonåringar, och vad det leder till, och hur idiotiskt hela kriget är.

Låter som det skulle kunna bli läsvärt, speciellt som Baker kan vara fruktansvärt rolig och ironisk i sina bästa stunder.

Men ack… Vad som presenteras är en riktig sörja av våld och halvnaket (huvudpersonen är kvinnlig och hennes kläder är i trasor mer eller mindre från start), där jag visserligen kan se att det finns ansatser till krigskritik och kommentarer (legosoldater som står utanför lagen, privatföretag som tjänar pengar på kriget, osv; allt företeelser som förekommer i Irak på riktigt), men helt utan finess. Det är lika subtilt som ett slag på käften, men utan energin.

Teckningarna är bättre än manuset, men de saknar det där lilla extra. Baker är bra på rörelse; det är full fart som gäller, liksom i en del andra av hans serier, men lustigt nog känns hans stil lite mer stillastående sedan han för några år sedan började pyssla med animationer. Sedan dess ser hans teckningar mer ut som en storyboard än en serie, och där han förut valde precis den pose som tydligast framhävde rörelsen är det som om han nu bara slumpmässigt har valt en bild från en tecknad film. Resultat: En starkare känsla av stillastående än i hans äldre serier, även om han fortfarande är bättre än de flesta andra serietecknare.

Det här är lika deprimerande som att läsa exempelvis Peter Bagges eller Alan Moores nyare serier: Ingredienserna från förr finns kvar, men det som gjorde serierna bra har helt försvunnit. Som att dricka te gjort på en påse som redan använts alltför många gånger, ungefär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s