En kanin med verklighetsuppfattningsproblem

Postat den

Idag, en serie som var helt okänd för mig när den dök upp på listan över Urhunden-nomineringar för bästa översatta seriealbum 2008: Fluffy av engelskan Simone Lia.

En förvirrad kanin som vägrar att inse att den är just en kanin och inte en pojke och en emotionellt blockerad man som bara kan visa känslor inför sin kanin är huvudpersonerna i den här boken. Den är utgiven på Alfabeta trots att de vanligtvis inte ger ut serier, men ett skäl kan nog vara att Lia från början var en barnboksförfattare, något som Alfabeta är mer vana vid. Dessutom är det lite av en barnbok över serien; någonting i stilen och sättet att berätta känns betydligt mer som en barnbok än en serie.

Därmed inte sagt att det är en bok för barn; jag har svårt att tro att man kan få ut någonting av den om man inte är vuxen. Även om temat inte är uppenbart är det knepiga saker som identitet och relationer som avhandlas, där kaninen Fluffys problem med att förstå hur han passar in i världen speglas av hans ”pappa” Michaels problem som egentligen i grunden är detsamma: Han passar inte riktigt in och vet inte vad han vill, och låter sig motståndslöst föras dit andra vill.

Kontaktlösheten lyser igenom hela serien; förutom kärleken mellan Fluffy och Michael är det ont om närhet här, och även huvudpersonernas relation har någonting distanserat över sig (bortsett då från att det är en människa och en kanin…). Och det är kanske det som gör att jag tyvärr inte är så förtjust i boken: Det saknas skärpa och vasshet. Lia själv säger att det inte är en bok för de som vill ha svar på allting, och det är inte något fel på den målsättningen, men själv vill jag nog i så fall att vägen och frågorna är lite intressantare presenterat än här. Lars Noren Lite är det, och det är inte precis min favorit…

Några saker sticker ändå ut, som de något udda berättarna som presenterar historien (bland annat ett egensinnigt dammkorn), men det räcker inte för att lyfta serien från en ganska stor Jaha-känsla; blandningen allvarlig historia + konstig kanin + barnboksinslag fungerar aldrig riktigt utan känns istället mest konstlat. Det roligaste med boken är nog ändå att Alfabeta gett ut en serie riktad till vuxna; nu hoppas jag att nästa försök bli lite bättre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s