Livet går sin gilla gång: Vimmelgrind

Postat den

Ett stort tack till Weltklasse för tipset om Mats Källblads Vimmelgrind-serie; den har helt gått min näsa förbi, men nu när jag äntligen läst de tre utgivna albumen måste jag instämma i hurra-ropen. Utan att vara spektakulär lyckas Källblad frammana en helt egen stämning i den lilla byn Vimmelgrind, där saker som Mutterloppet, en biltävling där den som kommer längst utan muttrar på däcken, känns som den naturligaste sak i världen.

Källblad visar en stor spännvidd i de tre albumen om Vimmelgrind: Det första, Dillfälten, är en Huckleberry Finn-inspirerad historia om äventyrslusta; det andra, Mutterloppet, är den redan nämnda biltävlingen; det tredje, Det stora snöovädret, är en betydligt allvarligare historia om ett snöoväder, naturligtvis. Alla böckerna har samma lågmälda, underfundiga humor i botten, parat med ett allvar som inte är omedelbart uppenbart.

Vid första anblicken kan man nog tro att det är någonting liknande exempelvis Krister Peterssons Uti vår hage, men det är långt ifrån sanningen. Vimmelgrind är ingen Sörgårdsidyll frusen i ett idealiserat 50-tal; människorna i serien är långt mer realistiska än så. Alkohol, fattigdom och andra allvarliga problem dyker upp, men de tar aldrig över serien som istället behandlar dem som någonting som helt enkelt hör livet till. Kapten Reko kanske dricker lite för mycket, men det definierar inte vem han är; på samma sätt är Auroras ekonomiska problem bara en försvårande omständighet för henne, men hennes personlighet står fri.

Nu kanske det låter som en deprimerande serie men det är det inte alls; trots allt har den ursprungligen publicerats i 91:an. Men jag skulle inte klassa den som enbart en humorserie heller eftersom det vore att göra serien en otjänst; istället skulle jag säga att det är en unik slice-of-life-serie som för en gångs skull varken utspelar sig i staden eller är en självbiografisk serie.

Ju mer jag läser desto tydligare blir det att Källblad genuint känner för sina karaktärer, och detsamma gäller även mig, och det är synd att det inte finns mer av Vimmelgrind att läsa. Jag misstänker att de böcker som getts ut inte sålt alltför bra, med tanke på att de tre böckerna kommit ut på tre olika förlag, men jag hoppas ändå att det kommer mera.

»

  1. Ping: Lukas – 25 år mellan stad och land | Serienytt.se

  2. Ping: Lukas – 25 år mellan stad och land | Simon säger

  3. Ping: Mera Mats Källblad « Simon säger

  4. Kul att du gillade den. Jag hoppas också på fler delar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s