Livvaktskaninen tuffar på

Postat den

En liten kort blänkare idag om det senaste Usagi Yojimbo-albumet, Bridge of Tears, som är det tjugotredje i ordningen, och som vanligt är det en mycket trevlig samling historier som Stan Sakai serverar.

Det är lite svårt att säga någonting nytt om en serie som har funnits i 25 år, alltid skriven och tecknad av samma person och alltid av hög kvalité, men skam den som ger sig. Bridge of Tears är egentligen varken en av Usagi-böckerna med en lång historia à la The Mother of Mountains eller en av samlingarna med helt fristående berättelser à la Daisho, utan istället fortsätter Sakai med att liksom i de senaste samlingarna ha löst sammankopplade historier: Personer som har en liten roll i en historia kan få en betydligt större i nästa, och det är mycket tydligt att Usagi verkligen vandrar genom Japan, då han ibland stannar lite längre i en by som vi därigenom får lära känna lite bättre.

Jag tycker att det är en bra förändring eftersom det fanns en klar risk att det skulle bli för mycket upprepningar i längden med den äldre stilen, där de korta historier var helt fristående; trots allt är det svårt att variera sig även för en serieskapare av Sakai rang efter mer än 160 tidningar.

Det som är lite problematiskt är att vissa trådar riskerar att dra ut på tiden alltför länge; själv gillar jag visserligen Inazuma/Jei som karaktär väldigt mycket, men nu har det varit tillräckligt många episoder där hon/han nästan infångats att det kan räcka, och assassinatorligan Koroshi skulle också må bra av att få vila lite.

Men det är petitesser, och historier som mini-sviten om den unga kvinnan Ayumi, där bland annat titel-historien ingår, gör att problemen blir rätt så ointressanta. Det är inte alltför många som är lika bra som Sakai på att skapa gedigen, god underhållning, och jag har alltid uppskattat sånt.

Vanligen är det sorgliga med en ny Usagi-bok att jag vet att det kommer att dröja något år innan nästa dyker upp, men i år blir det bättre med den saken. I oktober ska original-boken Usagi Yojimbo: Yokai komma ut, och jag kommer garanterat köpa den så fort jag kan 🙂

»

  1. Ping: Två till rekommendationer: Traitors of the Earth & The Singles Theory « Simon säger

  2. Ping: Usagi Yojimbo: Return of the Black Soul « Simon säger

  3. Ping: Såpopera när den är som bäst: Mary Perkins On Stage « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s