Inger Edelfeldt gör serier igen: Den manliga mystiken

Postat den

Det är länge sedan Inger Edelfeldt gav ut någonting i serieväg, men hastigt och lustigt dök den lilla boken Den manliga mystiken – En slutgiltig genusanalys upp på Alfabeta förlag. Jag läste den igår och hade tänkt skriva om den idag, så det passar alldeles utmärkt att också DNs Anna Hallberg recenserade den idag. Det som passar lite mindre utmärkt är tyvärr boken i sig.

Jag tycker fortfarande mycket om Edelfeldt teckningar; hon har total kontroll över de lite lätt skruffiga illustrationerna, och det märks att hon kan teckna i alla slags stilar om hon skulle vilja.

Att hon är en fantastisk stilist är också uppenbart, med ett lättsamt handlag oavsett om det gäller dialoger, poesi eller sångtexter med rikliga inlag av grötrim (som förstås flyter på bra mycket bättre än undertecknads usla julklappsditon…).

Så, bra teckningar och bra språk, men ändå är det någonting som fattas, nämligen förmågan att få det hela att fungera ihop i en serie. Det är sällan som det känns som en helhet; oftast är det mer som en illustrerad text, även om alla vanliga serietekniker finns med som pratbubblor och så vidare. Kort sagt är Edelfeldt en suverän illustratör och författare, men inte någon vidare serieskapare.

Det är egentligen ingen nyhet eftersom även hennes tidigare serier led av samma problem, men det känns lite mer allvarligt den här gången eftersom innehållet dessutom är tamare än förut. Precis som Hallberg skriver saknas det bett i serierna, som istället bara är lite lagom småmysiga. Jag tycker också att själva titeln är ett problem; den utlovar bitska kommentarer om män och kvinnor, men levererar inte alls. Om boken istället hade utgivit sig för att bara vara en samling fristående serier hade jag nog varit lite mer förlåtande.

Trots att jag är besviken på Den manliga mystiken är det roligt att Edelfeldt gör serier igen; det känns trots allt som om hon har möjligheten att göra någonting riktigt bra i serieväg om hon bara hittar det rätta stoffet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s