Tezukas bästa serie: Black Jack

Postat den

Eller åtminstone den bästa serien av Osamu Tezuka jag har läst 🙂 Det finns en del andra som är läsvärda men jag tycker inte han räcker till när det gäller vara sig allvarliga, äventyrsinriktade, eller komiska serier; serierna har helt enkelt inte åldrats med värdighet.

Men Black Jack som är en renodlad melodram är fortfarande riktigt bra, och just det faktum att det är en melodram gör att Tezukas blandning av allvar och fånerier, kryddat med oerhört överdrivna känsloyttringar, inte känns det minsta malplacerad. I alla andra serier jag läst av Tezuka finns det alltid åtminstone några scener som rycker mig ur inlevelsen eftersom de passar så dåligt in. Och jag är ändå en person som vanligen uppskattar genre-mixar! Black Jack klarar däremot alltid balansen mellan olika stilar galant; det är en av de mest underhållande serier som kommer ut just nu.

Teckningarna ser ut som de mesta av Tezuka, kryddat med ganska uckiga illustrationer av inälvor, amputerade lemmar, med mera. Det är ungefär som med manuset: I vanliga fall tycker jag Tezukas bilder är rätt så generiska, men här känns de mycket mer passande än vanligt.

Sen är det förstås så att läkartemat är tacksamt för melodramer / såpoperor; se bara alla TV-serier med samma tema som kommit och gått, ofta med ganska bra resultat. Men Tezuka har sina egna unika historier att berätta, och en sak som gör Black Jack så intressant är att han lyckas variera handlingen hela tiden. Allt som oftast har jag ingen aning om var en episod ska ta vägen,

Black Jack gör det han kan bäst

Black Jack gör det han kan bäst

och det är sällan som jag känner att jag redan läst historien. Dessutom är varje avsnitt så pass kort att om det för en gångs skull känns som en välbekant handing kommer det snart ett nytt, och allt är bra igen.

Glöm inte heller att koppla bort alla krav på realism: En doktor som Black Jack klarar elegant av saker som att transplantera armar, flytta de fortfarande fungerande inre organen till en nybyggd kropp, och att operera på sig själv om så krävs… Men Tezuka har förstått att eftersom vi som läsare redan vet detta finns det föga anledning att bygga spänningen på om Black Jack ska klara av operationen eller inte (om han inte ger sig på en äkta hopplös uppgift förstås, och får lära sig att inte ens han kan hindra alla dödsfall). Istället är det emotionella knutar som ska redas upp, läxor som ska läras, och ibland bara skildras en människas öde, där läkardelen inte har ett skvatt med handlingen att göra.

Vertical, Inc. har sagt att de ska ge ut hela Black Jack-serien i 17 volymer; hittills har de fått ur sig 5 stycken, och jag kan bara hoppas att de säljer tillräckligt bra för att kunna fortsätta, och att serien fortsätter att hålla samma höga kvalité. Jag kommer iallafall dra mitt strå till stacken och fortsätta köpa dem 🙂

»

  1. Ping: Fortsättningar följer | Simon säger

  2. Ping: Sakuran | Serienytt.se

  3. Ping: Sakuran « Simon säger

  4. Ping: Årets serie: Pluto « Simon säger

  5. Hehe, ante mig att du hade sett den 😉

    Jag har inte gjort det men ska kanske prova på ngt avsnitt!

  6. Animén är också väldigt bra! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s