Känslor, modell större: Sambre

Postat den

Idag blir det lite till från mina inköp i vårt grannland Danmark, och en rätt så gammal serie dessutom: Sambre, av fransmannen Hislaire (eller Yslaire, som han ibland kallar sig). Den första delen kom faktiskt ut på svenska 1987, men uppenbarligen sålde den för dåligt för resten fick vi aldrig se här. I Danmark däremot kämpade man på ett tag till och fick ut de nästföljande tre albumen, och via exempelvis Adlibris kan man fortfarande beställa nummer 2 & 3 för en löjligt billig penning.

Men, till serien: Sambre är i allt väsentligt en medvetet överspänd romantisk roman från 1800-talet, låt vara i serieform. Den som läst exempelvis Wuthering Heights vet då att det som väntar är människor med känslor som både är oförklarade, oförklarliga, och våldsamt starka. Här är det en kärlekshistoria mellan Julie, dottern till en prostituerad, och Bernard, en herremannason, som står för ramberättelsen. Runt dem cirklar diverse andra mer eller mindre skumma personer som en kaplan med bisyssla som barn-hallick, en far och dotter som både har gått ner sig i en galenskap där de tycker sig se hur människors karaktär står att läsa i deras ögonfärg (Julie har röda ögon vilket är värsta sortens, uppenbarligen), och revolutionärer som är beredda att offra allt och alla som står i vägen för deras revolution (handlingen utspelar sig under 1848 års februarirevolution i Paris).

Subtilt är det inte, och det är inte heller avsikten, så den som väntar sig en realistisk människoskildring kommer bli besviken. Men däremot är det väldigt underhållande och medryckande, om man ger sig hän åt serien på samma sätt som karaktärerna i den ger sig hän åt sina känslor, utan att tänka efter alltför mycket. Hislaires teckningar är dessutom utsökta och är bland de mest stämningsfulla som har setts, med sin mycket dämpade färgskala som huvudsakligen går i grått och rött, då och då avbrutet med starka primärfärger.

Det är lite ledsamt att inte alla böckerna har översatts till för mig förståeligt språk, men det är inte hela världen i det här fallet eftersom det inte är handlingen som är huvudsaken här; det är känslor som står i förgrunden, känslor som varje ögonblick utplånar all vett och sans.

Hislaire har också gjort den fantastiska ungdomsserien Bidouille et Violette (Birger og Viola på danska) som jag håller för den bästa kärleksserien om unga människor jag läst, och det lilla övriga jag läst av honom håller samma höga kvalité. Därför är jag glad att Komika planerar att ge ut hans Le Ciel au dessus de Bruxelles som Himmel över Bryssel på svenska; jag håller tummarna för att den verkligen kommer ut så att jag får chansen att läsa mer av honom.

»

 1. Ping: La ville de tous les jours | Simon säger

 2. Ping: Birger og Viola / Bidouille et Violette | Simon säger

 3. Ping: Birger og Viola / Bidouille et Violette | Serienytt.se

 4. Ping: Franska pretentioner när de är som bäst: The Sky Over the LOuvre « Simon säger

 5. Ping: Franska pretentioner när de är som bäst: The Sky Over the LOuvre • Serienytt.se

 6. Men 250 SEK i frak är hårt. Ser också tyvärr ut som om fyran inte finns att köpa separat 😦

  Gilla

 7. Ser ut som att Butiken Faraos har denna till salu…

  Gilla

 8. Det ser mer och mer ut som om jag kanske måste få iväg en beställning från Faraos iallafall… Men jag behöver också del 4 först, som sagt!

  Gilla

 9. Med risk för att verka hopplöst tjatig, så måste jag ändå passa på att nämna att förlaget Faraos fått en egen ny hemsida: http://www.forlagetfaraos.dk/

  Om man går in på kommende udgivelser, så ser man att det finns konkreta planer på att nästa år ge ut såväl femte (och avslutande) delen av första cykeln av Sambre, som de två första delarna av andra cykeln (Hugo & Iris). (Dessutom kan man efter lite mer navigerande få se ett foto av Yslaire…)

  Gilla

 10. Jag tyckte att Hislaire lyckades i Cloud 99 (jag läste den också på engelska) där Bilal misslyckas; där Bilal som du säger svävar iväg mot enbart yta tyckte jag att Hislaire istället kändes drömsk och eterisk på ett fascinerande sätt 🙂

  Faraos cigarrer är rätt dyra redan från början, och definitivt med frakt helt omöjligt…

  Ska prova Toto, men tyvärr verkar de första albumen vara slut 😦

  Gilla

 11. Själv är jag oerhört förtjust i både Sambre och Birger og Viola. Däremot blev jag ganska så besviken på Cloud 99 (som jag läste den amerikanska utgåvan av, bör tilläggas).Får en känsla av att Hislaire är på väg åt samma håll som Bilal, dvs mot ytan och obegripligheten. Av denna anledning har jag lite också tappat intresset av att kolla upp Himmel över Bryssel. Låter på beskrivningen måttligt intressant i mina ögon…

  Btw, Faraos, som gett ut Himmel… på danska har faktiskt aviserat att man också när planer på att ge ut fortsättningen av Sambre på danska, dels femte och avslutande delen i första cykeln och dels första voymen i andra cykeln. Vi får väl se…

  Faraos utgivning framstår som mer och mer intressant (http://faraos.dk/design/index.php?page=show_static&shopid=2&ref=345&norefer=1). Trist bara att det är så svårt (läs: dyrt) att beställa böcker från dem. (Portot till utlandet verkar ligga på DKK180 (enhetspris som jag förstår det) dvs ca 250 SEK. Men kanske om man slår sig ihop några stycken…)

  Och när jag ändå är inne på danskspråkiga album så kan jag inte låta bli att remommendera en riktig liten pärla till serie, som jag tror har gått alltför många förbi:
  Næbdyret Toto
  Inte nog med att det är en helt underbar (barn-) serie, man kan dessutom köpa de fyra första (inbundna!) albumen på adlibris, för löjliga 29 kr stycket…!

  Gilla

 12. Min franska är nog lite bättre än japanskan (3 års gymnasium & indo-europeiskt språk versus 1 års universitetsstudier & icke-besläktat språk), men jag dras lite mer till japanskan ändå 🙂

  Gilla

 13. Håkan / Wakuran

  Jag kände att franska var mer energieffektivt. Jag tvivlar på att jag kommer förstå en generell manga utan större problem efter en grundkurs i japanska… =S

  (Har iofs pluggat japanska också, förut, men det är rätt tufft, och går knappast att lära sig till hyfsad nivå utan stark disciplin…)

  Gilla

 14. Franska, franska, franska… Inte så dum idé, även om jag just nu mer funderar på att putsa upp japanskan igen. Vore förstås fantastiskt att kunna båda bra, men det får nog bli ett språk i taget 🙂

  Gilla

 15. Asch, ge ut en tjock rackare på några hundra sidor med alla delar, kommer *garanterat* sälja bra 😉

  Mycket sant med omslaget som inte var något vidare, och sen var pappret inte så bra heller; färgerna blir murriga snarare än stämningsfulla.

  Gilla

 16. Håkan / Wakuran

  Sökt till intensiv nybörjarkurs i franska på Stockholms Universitet närmsta två terminerna. Hoppas jag kan fräscha upp kunskaperna litet. FInns ju massa serier man får möjlighet till, som morot.

  Gilla

 17. Jonas Anderson

  Att del I av Sambre som kom ut i Sverige sålde så dåligt berodde säkert till stor del på det hopplösa omslaget (vansinnigt tråkigt) + att det 1987 säkert inte fanns någon marknad alls för den typen av serier.
  Jag har/hade vissa funderingar på att ge ut den någon gång, då med den nya franska upplagans vackra, röda omslag. Men det är väl bara att inse att det skulle bli jag och ev 200 andra som skulle uppskatta det.

  //Jonas, Albumförlaget

  Gilla

 18. Och Humanoids lyckades bara få ur sig två album av Cloud 99; visserligen bland de vackraste böckerna jag har i hyllan med bitvis svindlande design, men det vore roligt om något svenskt/danskt/amerikanskt förlag lyckades ge ut en komplett Hislaire-serie någon gång 😉

  Gilla

 19. Tråkigt med Komika; misstänkte det kanske var så men hoppades ändå eftersom den fortfarande står med på hemsidan 😦

  Och jo, har varit deppad över den där fjärde Birger og Viola ända sedan jag fick reda på att den fanns på franska. Argh. Jag kanske måste väcka mina slumrande franska-kunskaper till liv någon dag, trots allt…

  Gilla

 20. Håkan / Wakuran

  Jag tror Komika-utgivningen av Himmel Över Bryssel ligger på is, tyvärr,

  Annars finns båda albumen utgivna på danska av Faraos Cigarer.

  Om det gjorde dig glad, kan jag däremot göra dig förbannad över att Birger og Viola/ Bidouille et Violette har ett fjärde album, ”La ville de tous les jours” som ännu inte kommit på danska.

  Gilla

 21. Jo, samma här. Jag vet en seriebutik som har den i Danmark för 70 DKK vilket är helt OK, men problemet är att de tar 220 DKK i fraktavgift…

  Gilla

 22. Jag gillar också Sambre, tyvärr verkar fjärde delen lite svårare att få tag på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s