Tonårskänslor från Kanada: Skim

Postat den

Jag kommer inte ihåg var jag läste om Skim; någon nämnde den i förbifarten som ett av förra årets bästa album utan att berätta mera, och eftersom jag inte hade en susning om vad det var för någonting och den dessutom kommit ut i en billig utgåva i England följde den med i senaste Amazon-beställningen därifrån.

Och vad det visade sig vara var en utmärkt skildring av tonårskärlek; inte den stora, dramatiska livsomvälvande kärleken, utan den knepiga, osäkra och frustrerande kärleken som är så mycket vanligare. Huvudperson Kimberly, kallad Skim, är den typiska tonåringen som inte är med i den populära gruppen av elever, och därför dras hon till subkulturer som goth och Wicca. Men egentligen är hon inte så intresserad av dem; deras lockelse ligger mer i att de erbjuder en alternativ samhörighetskänsla, och försöken att engagera sig djupare i dem  tillsammans med sin vän Lisa är ganska halvhjärtade. Men när Skim blir kär i sin konstlärarinna börjar Skim och Lisa glida ifrån varandra, och det accentueras när Lisa i sin tur blir mer intresserad av det vanliga skollivet.

Skim & Lisa

Skim & Lisa

Det här låter rätt mycket som en kliché-artad skildring av tonåringar och förälskelser; om jag dessutom lägger till ett självmord i handlingen och dess följder är jag övertygad om att ni, liksom jag om jag bara hört någon berätta om serien, avfärdar den som en håhå-jaja-denharjaglästförut-serie.

Men (vilken överraskning, eller hur?) det är långt ifrån en vanlig berättelse. Det kusinerna Mariko och Jillian Tamaki lyckas med är att mer eller mindre perfekt fånga den lätt truliga Skim och hennes värld. Det som gör serien så ovanlig är tonen i det som skildras, vare sig det är på ytan dramatiska saker som ett självmord (varefter alla omkring Skim är oroliga för att hon ska göra samma sak eftersom hon gudbevars är goth) och den första förälskelsen, eller mindre allvarliga saker som förändringen i förhållandet till Lisa. Skim reagerar som så många tonåringar ibland överdrivet dramatiskt, ibland överraskande odramatiskt. Det finns en stark känsla av acceptans: Oavsett vad som drabbar henne kommer hon ändå krångla sig igenom det, även om det kommer bli jobbigt. Hon har det inte lätt, och de närmaste åren kommer antagligen bli ännu jobbigare, men hon kommer inte att ge upp.

Egentligen är det kanske fel att kalla Skim för en serie om tonårskärlek. Visserligen blir Skim kär, och det är katalysatorn för mycket av det som händer, men i grund och botten är vem hon blev kär i och hur irrelevant: Det som spelar någon roll är att hon är på väg att ta klivet upp i vuxenlivet, men hon är ännu inte helt där, och det gör hennes liv komplicerat. Hennes enda vän växer också upp och det är inte heller lätt att hantera det faktum att de faktiskt inte har så mycket gemensamt längre. Nya vänner krävs, och det betyder att hon måste ta sug ur den skyddande och trygga kokongen hon levt i tidigare tillsammans med Lisa.

Vad som också är bra är att ingenting skrivs läsaren på näsan vad gäller känslorna. Serien är i jag-form, skildrad från Skims perspektiv, och hon är inte analyserande utan bara skildrande, vilket gör att alla tolkningar måste göras av läsaren själv. Exempelvis får vi aldrig egentligen veta vad hon tycker om sin konstlärarinna explicit; vad vi ser är att hon går hem till henne, att hon skriver brev till henne (innehåll okänt), och så vidare. Mariko Tamaki litar helt på att läsarna själva ska fylla i det som behövs 🙂

Jag måste erkänna att teckningarna egentligen inte är  i min stil; som jag skrivit tidigare är jag helt enkelt inte så förtjust i den här tuschningsstilen. Men jag gillar Jillian Tamakis ansikten, och när hon några få gånger avbryter den vanliga sidlayouten med uppslag över två sidor med en enkel bild utan text så blir intrycket desto starkare. Kort sagt, inte illa.

Alltså, en mycket trevlig överraskning från Kanada, via omvägen över England. 😀

»

 1. Ping: Supergirl – Being Super | Serienytt.se

 2. Ping: Supergirl – Being Super | Simon säger

 3. Ping: This One Summer | Serienytt.se

 4. Ping: This One Summer | Simon säger

 5. Jag trodde all kärlek var komplicerad, eller okomplicerad, eller bara kul om man upplever den. Kärlek kan vara hemsk, eller fantastisk och okomplicerad och även när man är över tonåren. Rent underbar också (för att nästan citera från svenska översättningen av Robin Hood 🙂 )

 6. Someday Funnies: Om det hade varit aprilnumret av Comics Journal hade jag trott att det var ett mycket avancerat aprilskämt, lät för otroligt för att vara sant!

 7. Och på tal om Comics Journal så bara måste jag passa på att rekommendera huvudartikeln (om Someday Funnies) i senaste numret (299). Här finns ett litet utdrag:
  http://tcj.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1068&Itemid=48

  Och i 298:an fanns en intervju med Trevor Von Eeden, som var ytterst …underhållande. (Samt en smula tragisk.)

 8. Aha, det var säkert där jag såg den nämnas; jag brukar hålla med Paul Gravett i ganska mycket, och när han säger att en serie är bra brukar det betyda att det finns åtminstone någon kvalité i den 🙂

 9. Lustigt nog så ligger (den engelska utgåvan av) Skim även i min oläst-hög. Till och med i den delen av högen som jag kommer att ge mig i kast med inom en någorlunda snar framtid.

  Läser The Comics Journal regelbundet, och varje år så brukar ett nummer ha som tema ”Best Of året före”. Och varje år så brukar jag efter att haläst numret i fråga bli tvungen att köpa på mig en två-tre serier som jag hade missat sen tidigare. Och i år var alltså en av dessa Skim. Måste erkänna att Sim innan dess hade gått mig fullständigt förbi, men nu nämndes den faktisk på flera ställen i nämnda publikation. Bland annat på (den faktiskt kanske inte helt pålitlige) Paul Gravetts egen best of-lista.

 10. Tusan, den rean missade jag!

 11. Håkan / Wakuran

  Köpte Skim på Hallongrottans bokrea för att den var så snyggt tecknad. Får ta upp från oläst-högen så småningom, ser jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s