Forntida framtid: Rick Random, Space Detective

Postat den

Idag blir det en serie som jag inte ens visste fanns förrän för en månad sedan när jag råkade läsa lite om den: Rick Random, en engelsk science fiction-serie från det sena 50-talet. Den publicerades ursprungligen i små böcker à 64 sidor, och förra året gavs en fet samlingsutgåva ut som innehåller tio av episoderna. Och förra veckan damp ett exemplar ner hos mig som jag nu med nöje har läst klart.

Det är typiska science fiction-historier av det lättsammare slaget som de skrevs på den tiden: Trots enorma framsteg teknologiskt och ekonomiskt har samhället inte förändrats alls;rick_random åsikterna är de som 50-talsmännniskor hade; männen har alla de viktiga jobben (det finns kvinnor som har jobb också, men de är i minoritet); kläder, hus osv har inte heller förändrats särskilt mycket; och England är givetvis det tongivande landet i världen i sann kolonial anda.

Det hade kunnat bli en riktig soppa av det här, men tack vare bra, hantverksmässigt skickliga manus och teckningar är det underhållande läsning. Egentligen är det bara att repetera allt jag skrev om den klassiska versionen av Dan Dare förut eftersom precis samma bra och dåliga sidor den hade också finns här. Skillnaden är att Rick Random är lite råare; där Dan Dare hade en stor budget vilket möjliggjorde att en hel grupp med artister slet i veckor med en enda sida fick Rick Random nöja sig med en artist som skulle få ihop en hel bok själv på kort tid.

Historierna varierar från mer klassiska rymdäventyr till lika klassiska detektivhistorier som mord i slutna rum och en begränsad grupp med människor där en är en mördare som är ute efter alla de andra. Så, lite Agatha Christie möter space opera, med andra ord. De relativt sett långa historierna möjliggör också att detaljer kan ta sin tid vilket förstärker närvarokänslan; ett typiskt exempel är när Rick måste åka till Neptunus tillsammans med en kollega, där själva färden tar 5 sidor att skildra trots att den är helt irrelevant för handlingen. Karaktärerna är förstås papperstunna, men de är inte de viktiga i den här typen av serier.

Harry Harrison, känd för de som läser science fiction-böcker, står för manuset till några av episoderna vilket också märks; tyvärr står det inte vem som skrivit vad i boken, men jag kan slå vad om att till exempel Mystery of the Robot World är skriven av honom eftersom miljön här är direkt hämtad från Isaac Asimovs roman The Naked Sun som kom ut något/några år tidigare.

Artisten, Ron Turner, jobbar som nämnts på bra. Det syns att det gått undan ibland, och det är inte alltid så lätt att känna igen Rick Random från bild till bild, men Turner har en bra känsla för futuristisk design och det exotiska. Det är mycket mjuka kurvor på rymdskepp och andra fordon, och det hela känns mycket tryggt och hemvant.

En mycket uppenbart engelsk science fiction-serie alltså, där det går en rak linje från Dan Dare till Rick Random till Jeff Hawke och en trevlig erfarenhet om man har den läggningen. Dessutom billigt: Jag köpte den för motsvarande 85 kronor på Amazon. Trycket är inte det allra bästa där det antagligen är så att inga original fanns att få tag på och man därför har kopierat originalböckerna och därefter förstorat dem en smula, och inte heller pappret, men jag tänker inte klaga med 656 (oftast) bra sidor för det priset 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s