Inte så skrämmande zombier: Tokyo Zombies

Postat den

Zombievågen visar inga tecken på att ta slut, med filmer, böcker och serier en masse som frossar i de levande döda. Somt bra, somt mindre bra, som vanligt.

Dagens ämne, Tokyo Zombies av Yusaku Hanakuma, vet jag inte riktigt hur jag ska klassa.

Inte bara zombier kan bitas

Inte bara zombier kan bitas

Jag hade visserligen bitvis roligt när jag läste den, framförallt i början, men det berodde mycket på att det var en så fascinerande simpel serie. Teckningsmässigt går Hanakuma en hård match mot Jeffrey Brown om vem som ser ut att ha lagt ner minst tid per ruta, och manusmässigt är det strax under Mega-Pyton i konstfärdighet.

Men simpelt är inte alltid dåligt, och jag misstänker att Hanakuma (liksom Brown) medvetet har gjort Tokyo Zombies till vad den är. Den klassiska zombie-genren är egentligen skrattretande fånig: Långsamt ragglande människor som utstöter gutturala stönande är inte precis det mest sofistikerade upplägget för en historia. Och Hanakuma tar alltså genren på exakt 0% allvar, och på ett glatt barnsligt sätt spinner han sin historia utan minsta eftertanke.

En typisk Dark Fuji-begravning

En typisk Dark Fuji-begravning

Jag kan sätta en peng på att han inte hade en susning om hur historien skulle sluta när han började; här är det total anarki i fråga om manus som gäller.

Den lilla plot som finns går ut på att zombier översvämmar Japan efter att alldeles för mycket skit har dumpats på Dark Fuji, ett gigantiskt berg av sopor, lik (ibland döda när de begravdes, ibland först senare) och allsköns avskräde. Liken lever upp och ragglar ner mot Tokyo, där det går som sig bör: Japan blir snart helt zombifierat, utom i små enklaver där man istället roar sig med att tvinga den förtryckta underklassen att slåss mot zombier i arenor för att roa överklassen.

Andra halvan med sin mix av proffsbrottning och zombier är definitivt mindre lyckad än den första; det verkar som om idéerna tagit slut. Men den första halvan är värd att läsa med sina oerhört odramatiska zombiebett parat med ultravåld/sex/groteskerier som ser ut att vara tecknat av ett barn (ett litet dito).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s