Tankies

Det var ett tag sen sist, men nu blir det en ny Ennis-serie igen 😉

Tankies avslutar Ennis Battlefields-serie som jag skrivit om förut med en berättelse om en oprövad engelsk stridsvagnsbesättning. Som vanligt när det gäller Ennis är dialogen mycket bra, det våld som finns är grafiskt, och eftersom det gäller stridsvagnar finns givetvis den tyska modellen Tiger med på ett hörn (den dyker upp så fort Ennis får chansen att skriva om stridsvagnar). Och likaså som vanligt har serien det typiska flytet hos en Ennis-historia;han är så gott som alltid underhållande, oavsett vad han skriver om.

Men även för den som läst mycket serier av Ennis fanns det några små överraskningar den här gången. Först och främst så var Carlos Ezquerras teckningar ovanligt lockande. Han har illustrerat Ennis många gånger med habilt resultat, men den här gången var teckningarna renare och påminde en smula om den gamle räven José Ortiz. Vanligen tuschar Carlos E. själv, men den här gången var det hans bror Hector som var ansvarig och det var uppenbarligen bra.

Sen var manuset också en smula otypiskt för Ennis. Faktum är att det bitvis var, och det här är inte ett adjektiv man brukar kunna koppla ihop med Ennis, nedtonat. Det vi får se av besättningen är mestadels förvirring över vad de ska göra, allmänt slit, och väldigt lite strider. Visserligen finns en del scener som definitivt är Enniska, som när en överste ger sig ut på promenad med tedrickning under granateldsbeskjutning bara för att vara ett exempel för trupperna i moral och resning, men känslan när jag läst klart är ändå att Ennis för en gångs skull avstått från det spektakulära.

Totalt sett skulle jag vilja säga att Battlefields var ett lyckat experiment för Ennis, där han helt klart försökt att vidga sina vyer när han skriver krigsserier. Tydligen har han också sagt att han ska skriva en Battlefields 2, och det är bara att hoppas att han fortsätter på den inslagna banan. Det som är lite oroväckande är att det enda som sagts om vad den ska innehålla är att den kanske innehåller en uppföljning av Night Witches, den enligt mig klart svagaste delen i första volymen…

En reaktion till “Tankies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s