Påminnelse om Husfrid

Postat den

Bara en kort blänkare om att de som inte redan läst Alison Bechdels Fun Home verkligen borde göra det, nu när den till slut går att få tag på på svenska under namnet Husfrid. Jag har inte läst den svenska utgåvan och planerar inte att skriva en recension av den här, men här är ett utdrag av vad jag skrev om originalutgåvan i nyhetsspalten i Bild och Bubbla när det begav sig:

»Fun Home« har utnämnts av Time Magazine till årets bästa bok alla kategorier, New York Times har med den på listan över årets 100 mest intressanta böcker, Amazon.com ävenså, och så vidare. Möjligen med undantag från »Maus« är det här det mest uppmärksammade seriealbumet i USA utanför de inre seriekretsarna.

»Fun Home« är framförallt berättelsen om Bechdels far. Historien om Bechdel själv och hur hon kommer fram till sin sexuella läggning tar en större del av sidorna, men det som ger berättelsen dess tyngd är hur Bechdels insikt om att hon är lesbisk påverkar hennes förhållande gentemot sin far. Historien berättas inte strikt kronologiskt sett till händelseförloppet, men den betydligt viktigare emotionella delen rör sig hela tiden framåt. Vi som läsare får följa hur Bechdel långsamt får en större förståelse för sin far och hans beteende mot sina barn, och också hur hon blir övertygad om att hans död antagligen inte var en olyckshändelse utan ett självmord.

Teckningarna är rena och okomplicerade; jämfört med »Dykes To Watch Out For« har hon här anammat en klarare linje. Hon har jobbat på boken i många år och det märks; historien är genomarbetad in i minsta detalj. Text och bilder för fram en enkel men djup historia, och Bechdel är värd alla rosor. Det här är en bok som jag tveklöst kan rekommendera, även för de som inte vanligtvis är förtjusta i självbiografier, för det här är inte en självbiografi där författaren riktar alla spotlights på sig själv. Istället är det helt enkelt en mycket bra historia, som dessutom råkar vara sann.

Iväg och läs!

»

  1. Den här blev jag väldigt sugen på att läsa. Vilken trevlig sida förresten. Har inte hittat hit förrän nu, men det lär definitivt bli fler besök.

    Gilla

  2. Tack för berömmet!

    Jag har hållit på i ett år nu, och det har varit väldigt roligt. Fler år är på väg 😉

    Gilla

  3. Ping: Are You My Mother? « Simon säger

  4. Ping: Are You My Mother? | Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s