Reagan, Thatcher, lady Di: Bloom County

Postat den

Förlaget IDW förtjänar en stor eloge för sin utgivning av dagspresserier i trevliga volymer. Hittills har de jobbat sig igenom hela Terry and the Pirates, Little Orphan Annie-utgivningen pågår, och när som helst ska första volymen av Rip Kirby dyka upp. Andra exempel på vad de ger ut är Dick Tracy. Men en udda fågel bland dessa klassiska serier är Bloom County av Berkeley Breathed, som är av betydligt modernare snitt: Den startade 1980 och upphörde 1989.

Personligen är jag själaglad att IDW lade till Bloom County till sina serier; det var en av mina favoritserier på 80-talet, och de samlingar som gavs ut då var på intet sätt kompletta utan istället bara ett urval av strippar. IDWs utgåva är tänkt att inkludera allt i fem volymer, varav den första alltså finns tillgänglig nu.

Det finns ett problem med att läsa Bloom County nu, nästan trettio år senare, och det är att det är en serie där mycket av humorn går ut på referenser till vad som då var aktuellt. En hel del av det som refereras till är visserligen fortfarande känt, som Reagan, kalla kriget med mera, men när det handlar om mindre viktiga ting kan det bli rätt så obskyrt (John Davidson, någon?). I dessa fall finns oftast en förklaring i marginalen om vem/vad som Breathed syftar på, men tajmingen blir förstås helt fel så det komiska blir lidande.

Men de allra flesta stripparna fungerar lika bra idag som då, och Breatheds underbara tidvis rätt så aggressiva nonsenshumor är det få andra serier som nått upp till; till och med de mer politiska skämten lyckas han få mig att skratta åt, trots att de är passé. Teckningarna är vad jag skulle beteckna som utilitaristiska: De gör jobbet de ska utan att utmärka sig. Om det är någonting i teckningsväg som höjer sig lite över det andra så är det att Breathed är suverän på att med ytterst små medel, som en minimal ögonbrynshöjning, kan förmedla känslor och reaktioner hos karaktärerna.

Dock, det som kanske är det allra bästa med Bloom County är pingvinen Opus som inte liknar någon annan seriekaraktär jag kan komma på med sin blandning av naivitet, optimism, ibland full av patos, men generellt sätt några grader ur synk med resten av världen utan att själv inse det. I den här samlingen är det först i slutet som Opus karaktär börjat ta form, men i fortsättningen blir han navet som resten av serien kretsar kring. De andra försvinner inte, men Opus är den enda av dem som blir en helt igenom komplex tredimensionell person.

Det här är en stor personlig favorit; för de som inte läst serien tidigare skulle jag nog säga att man gör bäst i att vänta till nästkommande volymer om man bara vill läsa det bästa av serien. Lite har också serien förlorat i och med att det som den var först med, som alla dess anspelningar på aktuell populärkultur som Star Trek med mera, nu har blivit vardagsmat på seriesidan, men på många sätt var Bloom County inte bara först utan också bäst 🙂

»

  1. Trevlig nyhet. Bloom County har få konkurrenter till titeln som 80-talets bästa strippserie. Det talar även till Breatheds fördel att han avslutade serien före den blev dålig. Även om Outland också var fantastisk.

    Gilla

  2. Jag saknade verkligen Bloom County under Bush II; Breathed hade behövts då 😉

    Gilla

  3. Ping: Årsavslutning « Simon säger

  4. Ping: Bloom County -> Outland -> Opus « Simon säger

  5. Ping: Bloom County -> Outland -> Opus | Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s