Cat Burglar Black

Postat den

Det är lite förvånande för mig själv att jag nu sitter här och recenserar en bok av Richard Sala igen, med tanke på att jag skrev om hans Delphine nyligen och att han inte är en storproducent av serier precis. Så kan det gå!

Cat Burglar Black är dock en serie riktad mot en helt annan målgrupp än Delphine: Här är det någonting så ovanligt som en amerikansk serie inriktad på ungdomar som gäller. Visserligen kan man hävda att alla superhjälteserier också är det; vad jag menar är att Cat Burglar Black känns som en typisk ungdomsbok som händelsevis är gjord i serieformatet.

Huvudpersonen, den tonåriga flickan K., är föräldralös och har växt upp på ett barnhem där föreståndarinnan i sann Dickens-anda utbildat alla barnen till tjuvar, men efter att det avslöjades av polisen börjar K. istället på Bellsong Academy for Girls, en flickskola som driva av hennes moster.

Någon som blir förvånad om jag säger att allt inte är vad det verkar vara i skolan, och att både elever, lärare och samhället som omger skolan döljer mörka hemligheter?

Salas typiska drag som människor med bisarra utseenden och kusliga miljöer passar som handen i handsken, låt vara att det underliggande temat inte är lika skrämmande som det brukar vara. Inte för att flickorna har det lätt, med sorgliga barndomar och (eventuellt) några dödsfall i boken, men lika förkrossande obehagligt som i Delphine är det definitivt inte.

Teckningarna är nog de mest inbjudande som Sala har gjort, med i grunden samma stil som i hans tidigare serier och lika styvt genomfört som i Delphine, men här finns också en mycket smakfull färgläggning som också lättar upp. Det är också imponerande hur han lyckas ge elevernas ansikten en egen karaktär med de små medel han använder; ibland är ansiktena ytterst minimalt tecknade men de behåller alltid personligheten.

Det som är mindre bra med Cat Burglar Black är att det är alldeles för tydligt att den är avsedd som första delen i en längre svit. Historien är onekligen avslutad, men lika otvetydigt har Sala planer för flera; det finns alldeles för många antydningar om ytterligare hemligheter här för att jag ska känna mig helt nöjd med manuset. Det går även lite väl snabbt i svängarna här och där, som plussar på intrycket av att det är en bok som har en viktig uppgift i att lägga ut grunden för fortsättningen.

Ergo, köp den ni med så att den säljer tillräckligt bra för att förlaget First Second ska våga sig på att ge ut en del till 🙂

»

  1. Jag har tvekat om denna men då ska jag göra slag i saken 😉

    Gilla

  2. Gör det; som sagt inte en klockren fullträff, men det är mycket lovande 🙂

    Gilla

  3. Ping: Världens undergång à la Richard Sala: The Hidden « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s