En liten besvikelse: Yokai

Jag hade kanske för stora förhoppningar på Stan Sakais senaste bok Usagi Yojimbo: Yokai men det var svårt att undvika eftersom Usagi Yojimbo varit en av de allra pålitligaste serierna de senaste tjugo åren. Givetvis har vissa episoder varit bättre än andra men inte en enda har varit dålig, och när det har funnits tendenser till stagnation har Sakai provat på nya sätt att berätta historierna om sin kanin-rōnin; de senaste åren har han ibland helt utelämnat Usagi och istället låtit karaktärer som polisinspektorn Ishida ta över.

Hittills har alla Usagi-böcker bestått av samlade serier från tidningen med samma namn, men Yokai är en bok skriven och illustrerad direkt för bokpublicering. Alltså, dags för Sakai att visa vad han kan åstadkomma i det formatet, och dessutom färglagt med vattenfärger istället för det vanliga svartvita formatet.

Och visst, det är på intet vis dåligt (som sagt verkar Sakai kroniskt oförmögen till det), men det är inte heller så bra som jag hade hoppats. Istället för någonting speciellt känns Yokai som en tidningsepisod som råkar vara längre än vanligt och i färg. Handlingen är en variant på ett tema som Sakai använt sig av förr, där Usagi träffar på högvis med skumma figurer ur den japanska mytologin som planerar någonting mindre trevligt…

Elegant tecknat med en bra känsla för hur man använder vattenfärger, javisst, även om det fysiska formatet gärna hade fått vara åtminstone i klassiskt europeiskt format, men som sagt ett rätt så ordinärt Usagi-avsnitt. Om något skulle jag säga att det är ett lite svagare avsnitt än snittet; eftersom det är en bok som är tänkt att kunna läsas även av de som inte läst Usagi innan blir det en del onödig exposition i början för de som redan kan sin kanin.

Så inte så bra som jag hade hoppats. Jag håller dock tummarna för fler originalböcker med Usagi, en av mina favoritserier alla kategorier, och med lite tur blir det ett bättre resultat nästa gång 🙂

2 reaktioner till “En liten besvikelse: Yokai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s