Inte så underbar: What a Wonderful World!

Postat den

Idag blir det ett nerköp, deppigt nog. Inio Asanos What a Wonderful World!, en manga i två delar, är egentligen inte dålig, men inte alls lika bra som hans förra översatta serie, Solanin. Teckningarna är lika charmiga som förut; det är inte där det brister.

Solanin

Istället är det manuset som inte håller. I Solanin fick vi följa några ungdomar på drift, som ännu inte bestämt sig för hur de ville leva sina liv. Det var en uppfriskande manga som för en gångs skull inte drog ut på handlingen alltför länge (hela serien publicerades i en tjock bok), och känsla efter att ha läst den var som efter en bättre bok: En väl berättad historia (men med riktigt bra illustrationer förstås!).

I What a Wonderful World! går Asano tyvärr i Shortcuts-fällan. Han är inte den första som försöker få ihop ett konstverk genom att skildra människor som skenbart inte har någonting gemensamt men där historien allteftersom väver samman de separata handlingarna, men som tyvärr misslyckas med att få ut någonting av upplägget. De enskilda episoderna här binds samman på ett ganska klumpigt sätt, och någon Aha-känsla infinner sig icke när Asano till slut försöker få allting att hänga ihop.

What a Wonderful World!

What a Wonderful World!

Hela idén med shinigamin (en mytologisk varelse som hämtar upp döda människor) känns ytterst påklistrat, och passar inte alls in i den annars så realistiska stilen.

Vissa episoder är inte så illa, men det är helt klart att Asanos styrka inte är den korta berättelsen; Solanin gör allting som What a Wonderful World! gör, bara så mycket bättre. Förutom teckningarna då, som sagt; Asanos ganska så stiliserade människor lyckas både vara charmiga, realistiska, och se mer japanska ut än de flesta andra inom manga på samma gång.

För att få klaga lite mer så hade serien också gjort sig bättre om man gett ut den i en enda volym, som Solanin; de två serierna är precis lika långa, och därför skulle jag föredragit en bok här också. Det känns lite sniket av förlaget, helt enkelt.

Det är lite väl hårda ord kanske; What a Wonderful World! är på många sätt en bättre serie än de flesta andra som ges ut. Men Asano kan bättre!

Ett svar »

  1. Ping: Brubaker & Phillips revisited: Criminal « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s