Brubaker & Phillips revisited: Criminal

Postat den

Jag skrev nyss om Bruker & Phillips serie Incognito, en blandning av kriminalthriller och superhjältar, och den gav mersmak. Passande nog dök en trevligt bastant samling av deras serie Criminal upp som samlar de tre första historierna från serietidningen med samma namn lagom för mig att läsa den också, och mersmaken fortsätter.

I Criminal har vi en ren kriminalthriller, utan superhjältar och dylikt; istället vimlar det av loosers i olika hög grad som alla fastnat i den undre världen utan möjlighet att ta sig loss. De tre historierna är i princip fristående men de utspelar sig i samma krets av personer under delvis överlappande tid, och det känns som om historien vinner på det. Det är en teknik som när den lyckas, som här, ger de olika historierna en större klangbotten och den fascinerande känslan av att en serie man redan läst blir bättre i efterhand, efter att ha läst de andra historierna. När tekniken misslyckas blir det däremot bara irriterande, som i  What a Wonderful World som jag också läste nyss.

Låt mig ge en mycket kort beskrivning av de tre episoderna här, så att ni kan få en känsla för vad för slags kriminalthriller de handlar om (hint: Det är inte whodunnit!):

  1. Coward handlar om hur den försiktige smågangstern och lurendrejaren Leo mot sin vilja dras in i ett rån tillsammans med några smutsiga poliser; för en gångs skull tar Leo ett beslut på känslomässiga grunder, vilket givetvis leder till en katastrof.
  2. I Lawless innehas huvudrollen av Tracy Lawless, brodern till en av Leos bästa vänner, och hans försök att i jakten på hämnd nästla sig in i gruppen av kriminella som hans broder umgicks i när han dödades.
  3. The Dead and the Dying utspelas många år tidigare och är i sin tur uppdelad i tre separata historier. Bland huvudpersonerna här finns flera som redan omnämnts eller varit med i Coward och Lawless, som Tracy Lawless pappa. Den övergripande historien om den unga Danicas försök att bryta sig ur sin förutbestämda roll på samhällets botten är en ungefär lika lycklig berättelse som de två tidigare.

I det stora hela rör sig Brubaker troget inom de vanliga råmärkena för kriminalgenren, men liksom i Incognito är han mycket väl medveten om detta, och han använder sig av klichéerna på ett alldeles utmärkt sätt.

Sean Phillips teckningar passar ännu bättre här än i Incognito; Phillips och Brubaker är ett sådant där par av manusförfattare / serietecknare där det är alldeles uppenbart att båda får den andre att prestera på toppen av sin förmåga.

Criminal: The Deluxe Edition var en mycket underhållande bok som definitivt förtjänar sin plats på The New York Times lista över bra julklappsidéer.

»

  1. Ping: Captain America är/var död, eller Varför jag har svårt för superhjälteserier à la Marvel/DC « Simon säger

  2. Ping: Den mörka sidan av Acke: Criminal 2 | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s