Oh-la-la

Postat den

Idag blir det rykande färska serier från 1977 i formen av National Lampoon Presents: French Comics (The Kind Men Like):

Jag råkade ramla över den här boken för några veckor sedan och det var en rejäl överraskning; trots omslag och titel visade det sig när jag tittade närmare efter vara en samling franska serier med idel klassiska serieskapare, de allra flesta välbekanta för mig från Epix och liknande tidningar. Men eftersom 1977 är några år innan Epix började komma ut kände jag bara igen någon enstaka av serierna här, och det var riktigt trevligt att få läsa lite för mig nya serier av de här artisterna.

Regis Franc

Vad är det då som bjuds här? Bland de mest kända namnen finns sådana som Franc, Copi, Bretécher, Mandryka, Gotlib, Wolinski, Lauzier/Alexis, F’Murr, Moebius, Thomas, Fred med flera. Med andra ord gräddan av franska serieskapare från den här tiden, ofta representerade med flera serier. Allt är givetvis inte bra, och visst finns det en slagsida åt det skabrösa hållet, även om de som tycker att det finns någonting erotiskt hos exempelvis Lauzier nog är rätt så sällsynta 😉 Men flera av serierna är riktigt bra eller åtminstone intressanta, och bottennappen är få (Hellzapoppet av den för mig okände Buzzelli var nog den värsta syndaren).

Moebius

Det är synd att det inte kom ut fler liknande samlingar; som det är är det här mest en kuriositet i det amerikanska serielandskapet. Heavy Metal publicerade en del liknande material men aldrig med samma bredd som man kan se i den här enda samlingen. Fast det är klart, eftersom jag inte visste att den här fanns kanske det finns fler fynd att göra från den här tiden.

Egentligen är det kanske lite överord att använda beteckning ”fynd” på den här samlingen, men en samling som inkluderar F’Murr (tyvärr med en serie som publicerats i Epix, men i alla fall) kan jag inte låta bli att tycka om!

F'Murr

»

 1. Hakan / Wakuran

  Sloganen ”The Kind Men Like” ar f.o. tagen fran en gammal reklamslogan for Tijuana-biblar.

  Vilka ar det forresten som varit inblandade i redaktorsarbetet for samlingen? Jean-Marc Lofficier?

  Gilla

 2. Det låter ju vettigt med anspelningen till Tijuana-biblarna; tack för infon!

  För en gångs skull är det inte Lofficier som varit framme. Amerikansk redaktör är Peter Kaminsky, och de franska är David Pascal och Jean-Pierre Dionnet.

  Antagligen har den här boken åtminstone lite samband med Heavy Metal eftersom National Lampoon gav ut både år 1977, men jag vet tyvärr inte om den här kom ut innan första Heavy Metal-numret eller efter. Innehållet i FC påminner en hel del om de tidigare HM-numren, men med tonvikten lagd åt det lite lättsammare och (bitvis, åtminstone) mer sofistikerade hållet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s