Tuff grabb i lyxförpackning: Torpedo

Postat den

Förlaget IDW fortsätter att imponera; förutom alla klassiska amerikanska dagspresserier ger de också ut mer udda amerikanska serier som Journey, intressanta originalutgåvor som The Hunter, och även europeiska serier i översättning, som dagens ämne: Torpedo, skriven av Enrique Abuli och tecknad av Jordi Bernet. Första volymen från IDW kom ut i dagarna och fler är på väg, och jag hoppas att den säljer tillräckligt bra för att IDW ska hinna ge ut de album som Catalan inte översatte på 80-talet.

Torpedo är inte precis den mest subtila serien man kan läsa, men den är rejält underhållande. Huvudpersonen Luca Torelli är en frilansade torped i USA på 30-talet, emigrerad från Sicilien. Han tar alla jobb han kan få, oavsett hur smutsiga de är, och om han ursprungligen mer eller mindre tvingats in i yrket av omständigheterna njuter han onekligen av sitt jobb senare i serien.

Abulis manus är i början allvarligt i sin ton där emigrantens liv i USA skildras tämligen realistiskt, men allteftersom blir det humorn som blir det viktigaste. Den som läst den här bloggen ett tag har nog märkt att jag gillar Garth Ennis serier och Torpedo har lite av samma glada blandning av våld, humor och minst sagt moraliskt tvivelaktiga karaktärer som Ennis serier. Om manuset har något fel är det att Abuli tyvärr också flörtar lite med misogyni; inte lika illa som exempelvis kollegan Trillo men dragen finns där, helt i onödan.

Teckningarna däremot finns det absolut ingenting att klaga på. De första två kapitlen tecknades av legendaren Alex Toth, men jag tycker att Bernets version är överlägsen Toths; Toth är elegantare men Bernets mer blodfulla och sensuella linje är precis vad som behövs för att få serien att lyfta. Bernets svartvita teckningar är alltid ett nöje att titta på, och här får han också en passande historia att illustrera.

Så en del skönhetsfläckar finns det, men det är ändå en serie som jag verkligen rekommenderar; jag tyckte om den första gången jag läste den på 80-talet och den är precis lika bra fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s