Juvenilt värre: Battle Pope

Postat den

Dags för en Kirkman-serie igen, och det brukar borga för bra underhållning (undantaget Tech Jacket, förstås). Serien ifråga är Battle Pope, Kirkmans allra första serie som han först själv-publicerade i svartvitt, och som senare återutgavs i färg på Image.

Battle Pope är en riktigt barnslig serie, i ordets mest positiva bemärkelse. Plotten är att Gud har uppenbarat sig och sagt att domens dag är inne, blivit besviken över att så gott som alla människor inte skött sig som de borde, och därefter öppnat helvetets portar så att Jorden invaderas av demoner. Påven, som heter Oswald, hör till de som inte får komma med upp till himlen, vilket inte är så konstigt eftersom han röker som en skorsten, svär som en borstbindare, super som en svamp, och lägrar varenda kvinna han kan.

Resten av serien är en enda oallvarlig vulgär röra med supande, sex och våld, mestadels med påven i centrum. Men Oswald är inte så illa, och Gud ger honom lite superkrafter för att han ska kunna hålla någon slags ordning på Jorden (även om demonerna tar det lilla lugna och bosätter sig bland människorna blir det en del problem). Allting skildras med glimten i ögat, och allteftersom blir serien bättre och bättre. Från att i början vara en extremt simpel (men lyckad) humorserie som försöker chockera läsaren med sina profaniteter och våldsamhet blir det ännu roligare när Kirkman tonar ner superhjältedelen och istället koncentrerar sig på det absurda. Jesus dyker upp och visar sig vara en naiv och inte helt slipad ung man, som blir en frustrerande sidekick / inneboende hos Oswald, och lite senare dyker även jultomten upp och flyttar in (till Jesus irritation; jultomten och Jesus gillar inte vad den andre gjort med julafton). Påven, som hela tiden bär full påveutstyrsel och en cigarr i mungipan, har problem när han handlar flingor i snabbköpet för Jesus räkning. Och så vidare 🙂

Teckningarna är inte dumma de heller, och ser proffsiga ut från början trots att det också var Tony Moores första serie. De blir dessutom självsäkrare efterhand, oavsett om man läser det svartvita originalet eller den senare färglagda versionen (4 böcker samlar hela serien hos Image).

Enligt uppgift är det inte omöjligt att Kirkman kommer göra fler Battle Pope-serier. Inte mig emot; även om serien är en bagatell hade jag roligt när jag läste den. Men så gillar jag ju Garth Ennis också, och Battle Pope har helt klart likheter med en del av Ennis serier 🙂

»

  1. Ping: 007 I Am Charlie | Cyber Trout

  2. Ping: Årskrönika 2014: Blogg-statistik | Simon säger

  3. Ping: Årskrönika 2013: Blogg-statistik | Simon säger

  4. Ping: Årskrönika 2012: Bloggstatistik « Simon säger

  5. Ping: Årskrönika 2011: Bloggstatistik « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s