Superkrafter i det tysta: Demo

Postat den

Det är lite ont om nya intressanta serier just nu (den vanliga nedgången efter julmånaden) så därför har jag istället läst om en del äldre serier på sista tiden. Så ock idag, men den här gången med en serie som ändå är aktuell: Demo, skriven av Brian Wood och tecknad av Becky Cloonan.

Aktualiteten kommer sig av att vol 2 av Demo precis börjat komma ut, men jag har bara läst vol 1, dvs de första 12 numren. Inte för att det gör någonting eftersom Demo är en samling fristående berättelser utan en övergripande historia, så det är bara för den nyfikne att hoppa in varsomhelst och börja läsa.

Jag har förut skrivit om Woods serie Local och Demo påminner väldigt mycket om densamma: Liknande karaktärer, liknande teckningar (mer om det senare), och liknande stämning. Det finns förstås skillnader; den mest uppenbara är att i Demo handlar historierna om ungdomar med superkrafter medan Local håller sig helt på det realistiska planet. Men skillnaden är en chimär: I de senare historierna i Demo superkraftdelen mer eller mindre helt eliminerad, och även i de tidigare är de bara där för att ge historien en liten push i starten, en typisk MacGuffin med andra ord.

Istället ägnar sig Wood åt att berätta historier om människor på drift, utan en fast grund i tillvaron. En del av dem har ett jobb men de är alla på väg någon annanstans, utan att egentligen veta var. I en del av historierna får vi veta (eller åtminstone kan vi ana) vartåt det barkar, men andra slutar mitt i, där varken vi läsare eller personen i berättelse har en aning om hur livet kommer att utveckla sig.

Det är bra historier, men som alltid med samlingar av korta berättelser kan jag bli en smula övermätt. Jag läste igenom hela boken i två sittningar men jag borde nog ha dragit ner på tempot. Även om Wood varierar sig med den äran blir det ändå lite same ol’, same ol’. Och det är synd för det här är en stark bok.

Och då har jag ännu inte skrivit om Cloonans teckningar som kanske är ännu vassare än Woods manus. Vad än historien handlar om så anpassar Cloonan stilen till just den historien. Ibland blir det tungt med mycket kolsvarta partier som i One Shot, Don’t Miss, den kanske bästa episoden av dem alla om en amerikansk soldat i något som liknar Irak, ibland blir det lätt och luftigt à al Scott Pilgrim, och ibland blir det manga-stil (både shoujo och shonen). Så om Wood då och då upprepar sig en smula gör Cloonan det aldrig; hon håller stilen rakt igenom.

Så en smaklig blandning av indie-serier med en nypa superhjältar. Jag kommer absolut att läsa volym 2 också, men då ska jag ta det lite lugnare och inte hälla i mig allt i ett svep 🙂

»

  1. Ping: En barbarisk nytolkning: Wood & Cloonans Conan « Simon säger

  2. Ping: En barbarisk nytolkning: Wood & Cloonans Conan • Serienytt.se

  3. Ping: 50 hårdföra vikinganummer: Northlanders « Simon säger

  4. Ping: 50 hårdföra vikinganummer: Northlanders • Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s