Årets serie: Pluto

Postat den

pluto3

OK, det är inte säkert eftersom det mesta av året återstår, men jag misstänker att mitt val till årets bästa (översatta) serie redan har kommit i och med att Naoki Urasawas Pluto avslutades i veckan. Jag skrev lite om serien när första volymen kom ut häromåret, och serien blev bara bättre allteftersom.

Det är alltså Urasawas version av en av de mest kända Tetsuwan Atom / Astro Boy-historierna, men den innehåller också referenser till Atoms skapelse, hans syster, och hela bakgrunden till den värld Atom bor i. För att jämföra med en annan ypperlig serie är det lite Astro Boy: Year One över det hela, och Urasawas är inte på något sätt underlägsen Miller & Mazzucchellis. Jag tyckte riktigt bra om hans Monster också, men Pluto är tätare i och med att den bara är hälften så lång och aldrig tappar farten som Monster gjorde i mitten.

Jag är också ruskigt imponerad av att Urasawa lyckas göra Astro Boy så intressant med tanke på att jag aldrig varit så vidare förtjust i Tezukas serier (bortsett från Black Jack). Bakgrunden till historien med de 7 starkaste robotarna i världen som en efter en dödas av Pluto är också rätt fånig, med brottarrobotar och andra konstigheter, men i Urasawas tolkning känns allting helt rätt. Jag brukar inte vara helt bra på att minnas alla bifigurer i serier jag läst, men Urasawa lyckas ge alla robotarna så starka personligheter att jag med lätthet kan räkna upp dem alla och beskriva dem, även de från de första volymerna som jag läste för ett år sedan.

pluto4

Urasawas egna tillägg med den politiska bakgrunden (med starka likheter med invasionen av Irak) passar också bra in, men det bästa med serien är nog hur han koncentrerar sig på att skildra Gesicht, en Interpol-robot som är en av dem som jagas av Pluto. Gesicht brottas serien igenom med hur han ska hantera sina starka hatkänslor, någonting som en robot förväntas vara utan. De andra robotarna har också svårt att förstå sig på de känslor de har, men Gesicht gestaltar Astro Boys huvudtema bäst: Vad innebär det egentligen att vara en människa?

SPOILER:

.

.

.

.

.

.

Efter Gesichts död i volym 6 tappar serien en smula i kvalité. Det är fortfarande ruggigt bra, men med det känslomässiga navet borta blir det mer av en spännande thriller än ett allmängiltigt drama. Det uppvägs delvis av att Pluto själv kommer i fokus men det räcker inte riktigt till för att uppväga förlusten av Gesicht.

.

.

.

.

.

.

Slut SPOILER.

Liksom i Monster fick jag gåshud flera gånger av hur bra serien är; Urasawa är rasande skicklig på att bygga upp en atmosfär av spänning och skräck. Och för den delen också på att växla mellan realistiska närbilder när någonting dramatiskt händer och mer poetiska bilder på avstånd, som sekvensen nedan från den första volymen när den krigströtte roboten North No. 2 möter sitt öde:

Överlag är Urasawa bra på rytm i serier, någonting jag tycker är extremt viktigt; en serie som alltid ligger på maxvolym alternativt alltid viskar är ingenting för mig, och att veta när man ska göra det ena eller det andra är svårt.

Jag tänker inte skriva någonting mer om Pluto nu. Med mangamått mätt är det en kort serie med bara 8 volymer, och jag kan bara rekommendera alla att läsa den. Och därmed basta!

»

  1. Ping: Billy Bat | Simon säger

  2. Ping: 20th Century Boys | Simon säger

  3. Ping: Rak, enkel underhållning: NASA | Serienytt.se

  4. Ping: Rak, enkel underhållning: NASA « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s