SPX 2010: Nya upptäckter i fanzine-världen

Postat den

För mig, alltså; jag är säker på att många andra redan läst serier av dem jag tänker skriva om idag 🙂

Dagens första fanzine: Ainur Elmgrens Golden Bird. Jag köpte bara det första dubbelnumret (eftersom jag inte visste om jag skulle tycka om det eller inte) men jag ska försöka komma över det andra också; Golden Bird är en klassisk äventyrsserie och jag vill gärna läsa fortsättningen. Den utspelar sig i det lilla italienska landet Ginestra i tiden mellan världskrigen; allsköns äventyrare dras dit, bland annat jazzartisten Mayann Sparks och präststudenten Falco Peregrini där den första bara verkar vara på turné medan den andra är ute efter en skatt, oklart vad. I bakgrunden skymtar en arbetarrevolution i vardande, riktad mot den lokala diktatorn, men det är inte en allvarlig serie utan mer av en berättarglad skröna.

När jag läste Golden Bird försökte jag förtvivlat komma på vad det var för en serie jag oupphörligen kom att tänka på, och just nu har jag kommit på det: Det var Donna Barr jag associerade till, framförallt The Desert Peach. Teckningar, berättarstil, tidsepoken (ungefär), humör. Och eftersom jag verkligen gillar Barr menar jag det som beröm för Elmgren: Golden Bird är en helgjuten upplevelse som jag ser fram emot att läsa klart. Enligt hennes blogg ska det bli totalt 7 kapitel (men jag har för mig att hon sa 6 på SPX…), och när det väl är klart tror jag säkert att det kommer att bli en samling av hela serien för det är den värd. I början var jag lite misstänksam mot att den var skriven på engelska istället för på svenska, men när engelskan låter så fullkomligt naturlig som den gör här (vilket inte är det vanligaste i fanzine) så föll till och med den minimala invändningen 🙂

Dagens andra fanzine: Bita på läpparna nummer 2 av Louise Lange. Här är det ett mer typiskt fanzine med kortare serier, fristående illustrationer, självbiografiskt,  och mindre format som gäller (Golden Bird är i A4, Bita på läpparna i A5). På det hela taget är ett bra häfte, med teckningar och historier som lovar mer. Det här är på något sätt precis vad jag ser framför mig när någon nämner ordet fanzine: En samling serier som ser ut som om de kommer direkt från skissblocket, en gott och blandat-påse där man inte funderat i oändlighet över vad man ska välja.

Serierna är kanske lite för korta för att de ska riktigt fastna i minnet så jag skulle nog föredra lite längre saker i framtiden, men å andra sidan är ju fanzine till för att kunna rita av sig precis vad man vill. Lite som en antologi-tidning alltså men en där alla bidragen råkar vara gjorda av samma person, och jag hoppas jag får se fler serier av Lange i framtiden.

Och dagens sista fanzine: Frida på gott och ont av Frida Ulvegren. En liten bakgrundshistoria: Det här var det sista fanzinet jag köpte på SPX, tillsammans med Bita på läpparna. Hela tillställningen höll på att stänga och jag var på väg ut när jag fastnade vid ett bord som stod nära utgången. Jag kikade i fanzinen på bordet, och jag tittade bara som hastigast i dem innan jag bestämde mig för att prova båda. När jag skulle betala var personen bakom bordet mycket noga med att poängtera att det inte var serier för barn (och mycket riktigt finns en stor text ”For Mature Readers” på omslaget). Jag vet inte riktigt om jag såg ovanligt oskyldig ut men jag försäkrade iallafall Frida U., som det visade sig vara, att jag inte hade några problem med serier som, hur ska vi säga, inte väjer för att skildra alla sidor av tillvaron. Vi pratade lite, jag fick en teckning i fanzinet, och sen gick jag.

Och var fanzinet så farligt? Sanningen att säga tycker jag inte det. Det är närgånget så det förslår och serierna handlar om sex, lust, och åtrå, oh ja, men stötande är det inte alls för mig som tycker att exempelvis Dori Seda är en av de bästa serieskaparna någonsin i genren. Jag älskar serier som är så här uppsluppna men samtidigt självutlämnande, och Frida på gott och ont var egentligen det fanzine jag gillade mest bland dem jag köpte på SPX. Jag skrev visserligen häromsistens att Li Österbergs Agnosis är Sveriges bästa fanzine och det är det fortfarande, men Ulvegrens slags serier ligger mig personligen ännu varmare om hjärtat.

Serierna är små pärlor som fokuserar stenhårt på sitt tema, oavsett om det är besattheten vid en kille, vad man kan roa sig med i studion när ingen annan är där, eller sina orala behov 😉 Teckningarna är inte dumma de heller i sin cartooniga stil som passar fint till de  passionerade historierna; de påminner ibland om en del av Ariel Schrags serier men mest är det Ulvegrens egen stil.

Det är väl typiskt att när jag slutade köpa Rocky-magasinet så var det precis innan Ulvegren publicerades där, så det var tur att jag fick syn på fanzinet på SPX. Jag kan inte riktigt peka exakt vad det är som gör det, men det här var ett fanzine som jag har lätt för att minnas alla serierna i. Delvis beror det nog på att serierna tematiskt hörde ihop, men framförallt tror jag att det helt enkelt är serier som är min typ av självbiografiska serier: Aldrig gnälliga, ofta humoristiska, alltid personliga 😀

Och därmed tror jag att det var slut på fanzine-recensionerna från SPX för min del. Slutbetyget var högt, och ändå är jag säker på att jag missat en hel del godbitar (som jag höll på att missa Frida på gott och ont). Säg gärna till om det fanns något speciellt fanzine jag borde läst men inte gjort.

PS. I avdelningen kuriosa kan jag nämna att Ainur Elmgren är syster till Tinet Elmgren som förra året gav ut Asbesthjärtan, ett av mina svenska favoritalbum 2009. Inte för att det märks i serierna för det är väldigt olika slags serier, förutom att båda är fiktion (hurra!) och bra (hurra-hurra!). DS.

»

  1. Ping: Fridas resor | Simon säger

  2. Ping: Fridas resor | Serienytt.se

  3. Ping: Sex och/eller samlevnad: Tack & förlåt • Serienytt.se

  4. Ping: Sex och/eller samlevnad: Tack & förlåt « Simon säger

  5. Ping: Jag och Lullis är recenserade! « Min Stockholmsdagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s