En dal, ett berg: Några feta & Lou!

Postat den

SPX-fanzinen är slut så nu blir det lite texter om andra serier jag plockade upp där istället. Jag ligger lååångt efter med det jag tänkt skriva om så idag blir det två serier till rakning, även om de är väsensskilda 🙂

Jag börjar med dalen från titeln, dvs den serie som tyvärr inte var någon höjdare: Några feta av Jan Bielecki. Det är vad Kolik Förlag kallar en grafisk novelett; vad det betyder i praktiken är en relativt kort (32 sidor) serie i A5-format, häftad. Med andra ord någonting som påminner mycket om ett fanzine, bortsett från att trycket är lite mer påkostat än de flesta fanzinen.

Jag kom in fel i den här serien redan från början: Det finns ett förord av Nour El-Refai som jag tyckte var rätt menlöst (men det tycker jag ofta förord är) och dessutom en smula förvirrande eftersom jag inte förstod vad det hade med serien att göra. Sen var serien inte heller så intressant som jag hade hoppats efter att ha kikat på teckningarna: Vi får följa de unga kvinnorna Madde och Siri i London där de hänger på partyn, drogar lite, och driver runt. Men det blir aldrig minsta fart på berättelsen, och känslan när jag läst klart är ett svagt ”jaha”.

Visst kan man göra en serie som inte handlar om någonting speciellt och det finns många riktigt bra exempel på det (som min favorit den senaste tiden, Mats Källblad), men i Några feta saknar jag helt känslan av att det finns någonting mer spännande i botten, att den på ytan spänningsfria handlingen döljer någonting mer intressant. Den är inte heller speciellt rolig så jag kan inte heler läsa den som en komedi.

Så en SPX-serie som jag inte var så nöjd med alltså, till skillnad från de andra jag skrivit om tidigare. Det som däremot är bra är teckningarna (det var för deras skull jag köpte serien); de är mycket roligare än handlingen. De är till och med så bra att jag nästan tycker om Några feta ändå, men bara nästan, så när Bielecki kommer ut med sin nästa serie kommer jag inte undvika den utan istället smygläsa lite innan jag bestämmer mig för om jag ska ge honom en ny chans 😉

Nu till berget, en solklar höjdare: Busskyrkogården av Julien Neel, det tredje albumet i serien om Lou. För nya läsare av den här bloggen kan jag nämna att de två tidigare albumen var för mig personligen årets bästa översatta album 2009; den utmärkta konkurrenten Husfrid hade jag redan läst på engelska så den var inte lika intressant för just mig.

Serien är lika charmig och rolig som förut, men i Busskyrkogården blir tonen lite allvarligare när tonåren med kraft slår till mot Lou. För hennes mamma leker livet, men Lou själv har problem med att hantera att hon börjar bli vuxen. Och inte bara Lou, några av hennes vänner har det inte heller så lätt.

Det är inte så att Lou! i och med det här albumet blir ett tonårsdrama med ångest en masse; både Lou och hennes mamma är lika egensinnig som någonsin förr och glädjedansen dansas igen (nu med grannen Richard som extra deltagare), men livet har ändå blivit knepigare med fler vänner och sociala krav som pockar på uppmärksamhet. Det är glädjande att se hur omärkligt Neel presenterar nya intressanta människor till sin mix; i Busskyrkogården får vi lära känna Richard och några nya vänner till Lou, och alla känns helgjutna redan från början.

Jag kan sakna känslan av det helt okomplicerade livet som fanns i de tidigare albumen men så länge Neels karaktärer fortsätter att vara lika glada i besynnerliga upptåg så är några kryddmått allvar inte fel. Teckningarna tycker jag fortsätter att bli bättre och bättre, och i det här albumet varierar Neel också sidlayouten betydligt mer än tidigare, framförallt i de mer allvarligare avsnitten, vilket gör att känslan av att läsa ett storyboard för en tv-serie minskar drastiskt.

Jag fortsätter att hålla tummarna för att Lou! kommer sälja tillräckligt bra för att Lisa Wibom ska kunna ge ut fler delar i serien; inte nog med att det är en ovanligt bra allåldersserie, Lisa Wibom var också mycket trevlig när vi pratades vid på SPX så jag vill gärna att hennes förlag ska gå bra 🙂

»

  1. Ping: SIS 2012: Fanzinen, del 1 « Simon säger

  2. Ping: Boktoka | Busskyrkogården av Julien Neel

  3. Lite så är det nog, inte lika roligt om jag bara kan skriva om ngt jag inte gillade så mycket.

  4. Kanske delvis för att det är lättare att skriva om en serie du inte tycker så jättemycket om samtidigt som en superbra. För jag hatar med att ge kritik. (Tro det eller ej, alla ni som brukar få kritik från mig, weekly, monthly and yearly.)

  5. Njae, kanske snarare någon som föredrar ett inlägg med kluvet innehåll ist f två inlägg. Utan någon som helst anledning föredrar det, ska jag kanske påpeka!

  6. »idag blir det två serier till rakning, även om de är väsensskilda«

    Va, är det omöjligt att göra två inlägg på en dag inuti din hemsida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s