Science fiction i klassisk stil: Twin Spica

Postat den

Det är ett tag sedan men nu är det dags för en manga igen: Twin Spica av Kou Yaginuma. Första numret kom precis ut, och i den visserligen inte längre lika strida floden av ny manga så attraherade den här mig av tre olika skäl:

 • Jag fick den rekommenderad.
 • Förlaget som ger ut den, Vertical Inc., har tidigare gett ut manga som varit intressant. Inte alltid i min smak (som exempelvis all Tezuka som de gett ut), men ovanlig har den varit, som exempelvis science fiction-manga från 70-talet.
 • Och slutligen och kanske viktigast: Det är science fiction, en genre som jag alltid gillat

Totalt är serien 16 volymer lång, så det är svårt att uttala sig om den efter att bara ha läst den första volymen, men so far so good. Det är en nära framtids-sf det handlar om, där Japan satsar stort på ett rymdprogram efter en katastrofal krasch för landets första bemannade rymdfarkost. Tempot är sävligt och påminner en del om det i den klassiska animen The Wings of Honneamise, men miljön är som sagt vår egen.

När serien börjar får vi följa Asumi Kamogawa, en ung kvinna som ansökt om en plats i Japans astronautprogram. Hela den första volymen går åt till att skildra det första provet som alla sökande får genomgå; jag kom att tänka på Robert Heinleins astronautskola i Rymdkadetten, och överlag känns science fiction-delarna som en attraktiv blandning av typisk amerikansk sf från 40-talet och en lika typisk japansk sf där den tidigare nämnda Honneamise-filmen och Leiji Matsumoto olika alster ingår.

Jag tycker också om teckningarna även om de inte är alltför originella. Yaginuma har en stil med drag både av seinen och shojo, där mycket av layouterna och personteckningarna är i seinen-stil, men mixade med mer sensuella drag à la shojo; samma sak gäller manuset som redan nämnts har drag av flera sinsemellan mycket olika stilar.

Jag kan inte säga så mycket mer om Twin Spica eftersom det finns så mycket mer kvar att läsa och jag därför inte vet om den kommer hålla i längden. Det verkar vara en serie som är värd att hålla koll på, och jag lovar att återkomma när några fler volymer har kommit ut och jag kan göra en bättre bedömning. Lovande, som sagt!

»

 1. Ping: Ett vackert slut: Twin Spica • Serienytt.se

 2. Ping: Twin Spica « Simon säger

 3. Ping: Velveteen & Mandala • Serienytt.se

 4. Ping: Velveteen & Mandala « Simon säger

 5. Ping: Årskrönika 2010: Serierna • Serienytt.se

 6. Ping: Årskrönika 2010: Serierna « Simon säger

 7. En fin ”gammal goding” om det går att säga så. Fin animé. Ja, Simon vet ju att jag mest gillar animé. Men den här är bra.

 8. Jag har inte sett animen men blev lite sugen, trots att jag nästan alltid föredrar originalmediat 🙂

  Det där med att den är lång är alltid ett orosmoment när jag läst första delen av en ny manga jag gillar: Kommer förlaget lyckas ge ut hela serien? Som skräckexempel finns ju t.ex. Dragon Voice på Tokyopop, med 10 av 11 böcker ute men där det verkar som om vi aldrig kommer få läsa slutet på engelska… €%##%€#€

 9. Jag stötte på denna serie för några år sedan när den blev gjord till anime. Väldigt trevlig serie som jag gärna gett ut i sverige om den inte varit så lång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s