Engelsk fascism? The Trigan Empire

Postat den

Som utlovat blir det idag en serie som jag har mycket stora invändningar mot, och som motiverar frågan om teckningar i sig kan vara fascistiska. Serien ifråga, The Trigan Empire, gjordes åren 1965-82 och anslutar till en mycket brittisk serietradition med föregångare som Dan Dare, och efterföljare som Judge Dredd. Framförallt syns arvet från Frank Hampsons Dare tydligt: Teckningarna av Don Lawrence är lika lyxigt och överdådigt utförda, med en för sin tid mycket avancerad färgläggning, historierna lika stela men i grunden välskrivna i klassisk brittisk pojkboksstil. Så det finns en hel del som talar för att det är en serie som är läsvärd om man accepterar de begränsningarna, och vill läsa en sf-historia av gammalt snitt.

Men sen har vi det redan nämnda problemet med vad teckningarna faktiskt visar…

För att förklara vad problemet är behövs lite information om vad serien handlar. Den utspelar sig på en fjärran planet med en civilisation som består av en egendomlig blandning av gammal och ny teknologi, där pilbågar, ryttare, strålkanoner och raketer samsas. Imperiet med dess kejsare Trigo som intar huvudrollen är en direkt kopia av det romerska kejsardömet, med identiska uniformer, och en ideologi som är en blandning av den romerska (staten framför allt, dödsstraff för allt som hotar densamma) och den brittiska kolonialismens (imperiet besegrar omgivande länder för att hjälpa dem att bli civiliserade).

Och det är här fascismens tryne sticker fram. De triganska medborgare är blonda, ariska och högresta, medan de omgivande ländernas folk tecknas enligt en fruktansvärt enkel formel: Ju mindre ariska, desto mer ”barbariska” är de. Som exempel kan nämnas grannriket Hericon som är allierad med Trigan, men där Kassar, kungen, visserligen är någorlunda lojal och riket nästan lika högteknologiskt som Trigan själv, men där deras utseende som påminner om persers mycket riktigt indikerar att samhället är mer brutalt (de har fortfarande kvar gladiatorkamper, någonting som Trigo vid sina besök ser sig tvungen att acceptera trots att han anser det barbariskt), och när Trigo behöver deras hjälp är det givetvis med vissa baktankar från Kassar som han får det. När Kassar slutligen blir mördad ber landet omedelbart om hjälp från Trigan om en ny kung, varpå Trigos son skickas till landet där han genast ordnar de problem som uppstått när landet saknat en ordentlig ledare.

Så fortsätter det: Om en utomjording landar på planeten, vilket händer lite då och då, så är det bara att kasta en snabb blick på honom för att se hur intelligent och ”civiliserad” han är. Blont hår: Intelligent och civiliserad. Svart hår men med ariskt ansikte: Antagligen intelligent men barbarisk/ond. Och så vidare…

Den starke ledaren är också ett givet inslag, där alla stater som skildras omedelbart förfaller om kejsaren/kungen försvinner. Inte ens Trigan själv klarar sig om dess grundare Trigo av en eller annan anledning tillfälligt försvinner; omedelbart ploppar en eller annan förrädare upp (svarthårig eller icke-trigansk, givetvis) och ser till att kaos inträffar. Därför är det ett lika självklart inslag att förrädare mot staten/Trigo (som är samma sak) bestraffas med döden, oavsett om den skyldige är vem som helst eller en högt uppsatt medborgare.

Och slutligen kanske ni la märke till att jag skrev ”…kasta en snabb blick på honom…” i förförra stycket, och det är ingen slump att jag använde ett maskulint pronomen. Det är snarare regel än undantag att männen är i majoritet i (framförallt äldre) serier, och ännu mer utpräglat när serien ifråga är en brittisk serie för pojkar, men The Trigan Empire är ändå extremt. Boken jag läste är en tjock inbunden bok i ett inbjudande stort format, men så dominerad av män är den att när jag på sidan 44 såg den första bilden där en kvinna stod i fokus blev det smått chockartat. När det är folksamlingar där man kan se ansiktena på människorna är det män man ser, oavsett om det är soldater eller människor som handlar på torget. När det gäller att styra ett rike är det fullkomligt självklart att det är en grupp män som gör det, underordnade en manlig härskare. När kvinnan som jag nämnde genomför en plan för att själv bli kejsarinna är det givetvis för att hon lyssnat på de lömska råden från en manlig rådgivare, och resultatet blir förstås att Trigan invaderas av (svartmuskiga) barbarer, och det krävs att Trigo kommer tillbaka på tronen för att den invaderande armén ska kunna slängas ut.

När jag läste Dan Dare så kunde jag ändå acceptera de gammelmodiga dragen med den brittiska kolonialismen och den dubiösa kvinnosynen; med andra gick det att uppskatta serien för de bra egenskaper den trots allt hade. Med The Trigan Empire är det omöjligt. Varenda ruta ser ut som propaganda för den ariska rasens (nåja, mannens) överlägsenhet, och det blir inte bättre när man läser historierna. För länge sen läste jag en artikel om serien där författaren (det kan ha varit Horst Schröder som skrev den) drog slutsatsen att det var en fascistisk serie. Jag kan bara hålla med.

»

  1. Håkan / Wakuran

    Jag har inte läst själva serien, men kan bekräfta att min gissning från förra inlägget stämde.

    Schröders analys av serien (jag har f.ö. för mig att den var rätt kortfattad, att han inte tyckte serien var så intressant och föredrog t.ex. Chantal Montellier och Pierre Christin) finns f.ö. att läsa i samlingen ”Framtiden i serierutor”, där Schröder skriver artiklar/ analyser om div. moderna (iaf med 70-80-tals-mått) sci-fi-serier.

    Gilla

  2. Jag var inte säker men misstänkte att det var den Schröder-boken jag läst om serien i. Det är länge sen jag senast läste om dem, men det var två bra böcker han skrev där, och det är synd att det inte blev fler.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s