Minimalt bättre än Knasen: Hagbard Handfaste

Postat den

För ungefär ett år sedan skrev jag om den kompletta utgåvan av Mort Walkers Knasen, och utgjöt mig över hur usel jag tyckte den var och hur katastrofalt Walkers inflytande över seriemediet har varit. Jag nämnde också att jag inte hade några som helst planer på att köpa fler Walker-serier efter det. Så när några månader senare den första (och hittills enda) volymen av en liknande utgåva med Dik Brownes Hagbard Handfaste dök upp så köpte jag den inte, trots att jag vanligtvis gillar de här samlingarna av dagspresserier. Inte för att det är en Mort Walker-serie, men för att Browne definitivt hör hemma i hans skola (exempelvis har de gjort serien Familjen Flax tillsammans).

Men för ett litet tag sedan fick jag syn på boken till kraftigt nedsatt pris och eftersom jag inte hade någonting annat att läsa just då så slog jag till. Tyvärr.

För visserligen är Hagbard en bättre serie än Knasen och andra liknande serier, men den är fortfarande inte bra. Brownes teckningar är onekligen charmiga och mycket funktionella, med grova, mjuka linjer och en förmåga att med mycket små medel få fram känslor (vilket behövs eftersom så många av karaktärerna har hjälmar, skägg och annat som döljer stora delar av ansiktet), men manuset är alltför förutsägbart från första strippen.

Det är tydligt att persongalleriet har designats istället för att naturligt växa fram: Hagbard är stor och klumpig, Helga är arga hustrun-klichén, Brynhilde och Loke med förutsägbara roller som barnen, och så vidare. De få gånger det glimrar till är när någon av dem bryter mot mönstret, som när Brynhilde visar sig längta efter vikingaaktion, men det sker alltför sällan; istället är hon mestadels skildrad som en våpig tonåring.

Jag skulle säga att ungefär hälften av stripparna i det här albumet som täcker de första åren av serien går ut på att det är hiskeligt roligt att vikingarnas hemmaliv är precis likadant som ett klichéartat amerikanskt hemmaliv: Tuff viking efter räder utomlands blir hunsad hemma av frun? Hilarious!

Men återigen, det är en bättre serie än exempelvis Knasen, för när Browne väl koncentrerar sig på annat än förutsägbara skämt om könsroller så blir det ibland lite småkul. Det bär mig emot att säga det här men det är icke desto mindre sant: Om Browne hade undvikit att ha med de kvinnliga huvudpersonerna i serien hade den blivit roligare. Och det säger nog det mesta om begränsningarna i serien…

I den galet stora floran av kompletta samlingar av än den ena, än den andra dagspresserien så finns det en hel del serier som nog bara går hem hos den som redan gillar serien, och Hagbard Handfaste är en av dem. Inte usel men inte heller bra är det en serie som det inte finns någon anledning att leta upp om man inte redan vet att man tycker om den.

»

  1. Ping: Årskrönika 2018: Blogg-statistik | Simon säger

  2. Ping: Gamla och nya strippar | Simon säger

  3. Ping: Gamla och nya strippar « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s