Albumförlaget hittar rätt: Uppskovet

Postat den

Det är kul med små förlag som Albumförlaget, där utgivningen så uppenbart är ett labor of love, med en ägare som ger ut det som hen själv saknar i den svenska bokvärlden. Att sen jag själv  inte alltid har riktigt samma smak är egentligen oviktigt; det jag gillar är entusiasmen bakom. Men det är förstås ännu bättre om jag också uppskattar böckerna ifråga, och i och med utgivningen av Gibrats Uppskovet har  Albumförlaget hittat någonting som jag verkligen tycker om 🙂

Vid en första anblick ser inte Uppskovet annorlunda ut jämfört med många andra serier: En någorlunda modern fransk serie som utspelar sig i en fransk by under andra världskrigets tyska ockupation, ung kärlek, och allt tecknat i en likaledes mycket fransk stil.

Det som gör den så bra är att Gibrat lyckas få till alla små detaljer så att ingenting klingar falskt. Istället för att koncentrera sig på någonting dramatiskt som har med kriget att göra är Uppskovet istället en lågmäld berättelse om den något loje Julien som för att undvika ett tyskt arbetsläger rymt hem till sin till hemby och nu gömmer sig i en övergiven lägenhet. Han tillbringar dagarna med att genom fönstret se hur livet i byn fortgår utan honom, medan nätterna ibland ser honom utomhus när han strövar igenom omgivningarna.

Juliens passiva natur gör att han inte har några problem med att se livet passera utan att han själv är inblandad, men när hans kärlek Cécile dyker upp blir det svårare. Långsamt dras han in i ett mer aktivt liv när han inte längre kan låta bli att känslomässigt engagera sig; inte bara med Cécile utan också med motståndsrörelsen. Indolent är han fortfarande, men från att förut ha varit nöjd med sin roll försöker han nu bli mer aktiv, någonting som faller sig föga naturligt för honom.

Gibrats teckningar är lika vackra och behagliga som Juliens liv i sin hemliga lägenhet; harmoni råder och av kriget syns föga. Så gott som alla teckningar är idylliska, så när Gibrat några ytterst få gånger låter våldet synas blir kontrasten så mycket starkare; liksom Julien slappnar jag som läsare av och glömmer bort vad som egentligen pågår bakom kulisserna. Albumet igenom är som en dagdröm, där jag då och då vaknar upp till en mer grym vardag. Och franskt så det förslår är det, med sin melankoliska, sensuella stämning.

Så ett riktigt bra album som jag är glad att se på svenska; det minner om Epix/Medusas fornstora dagar, och jag hoppas Albumförlaget hittar mer liknande saker att ge ut 🙂

»

  1. Ping: Flight of the Raven | Serienytt.se

  2. Ping: Flight of the Raven | Simon säger

  3. Ping: Lite euro-scanlations 3: The Call of Origins | Simon säger

  4. Ping: Lite euro-scanlations 3: The Call of Origins | Simon säger

  5. Ping: Hipp som hopp i historien: Tidsresenärerna | Serienytt.se

  6. Ping: Hipp som hopp i historien: Tidsresenärerna « Simon säger

  7. Ping: Årskrönika 2010: Serierna « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s