Spirou lever – Zarkonerna anfaller

Tyvärr verkar det som om Sverige inte kommer att få se albumen som ingår i serien Ett äventyr med Spirou och Nicke av…, böckerna av diverse serieskapare som får göra sin egen version av Spirou, precis som de känner för. Men vi får iallafall läsa Zarkonerna anfaller, det första vanliga Spirou-albumet av teamet Yoann/Vehlmann, som fick chansen att ta över serien efter sin mycket lyckade De förstenade jättarna (som jag redan skrivit om).

Precis som i den tidigare serien lyckas Yoann/Vehlmann utmärkt med att modernisera Spirou utan att det känns krystat, och resultatet är ett bra exempel på hur en klassisk fransk-belgisk serie kan fortsätta utvecklas när nya krafter tar över. Jag var väl en av de få som gillade Morvan/Munueras version, men medan den gick åt det mer spektakulära och sf-artade hållet har istället Yoann/Vehlmann valt att bli en gnutta mer realistiska.

I fråga om hur personerna i serien skildras alltså; handlingen är minst lika fantastisk som något tidigare album, när Zafirs planer orsakar en katastrof i Champignacs omgivningar med mutationer och allehanda skumma varelser som följd. En del gamla bekantskaper dyker upp (som Spirous gamla pickolokostym) och en del nya (som Lena och Astrid, de svenska elektronik/mekanik-ingenjörerna), i en mycket trevlig blandning.

Men för att återgå till personskildringen så är det alltså några betydligt mer vuxna Spirou och Nicke vi får möta här, och det fungerar alldeles utmärkt till, exempel när Spirou blir upprörd över hur obetänksamma forskare kan ställa till det; han kunde visserligen bli arg förut, men här känns det som om det plötsligt är på allvar. Zafir är också han den moraliskt komplicerade och inte uppenbart gode/onde person jag föredrar, och jag uppskattade hur grevens likheter med honom betonades.

(Klicka för större format)

Det är givetvis inte så att en realistisk serie à la Yoann/Vehlmanns Spirou automatiskt är bättre än en mer komisk à la Franquins, men det är roligt som omväxling efter åratal av mestadels trötta kopior av Franquin. En del grus i maskineriet finns det (Spips deltagande känns lite yxiga, men det har jag å andra sidan nästan alltid tyckt när han är med), men det ska bli kul att se hur de hanterar Spirou nu när de faktiskt är ansvariga för serien i fortsättningen 😉

11 reaktioner till “Spirou lever – Zarkonerna anfaller

  1. Tyvärr, min tyska är icke-existerande. Däremot borde franskan vara bättre än den är, men alltför många år utan att använda den har gjort att läsa en serie på franska = traggla mig fram, myyycket långsamt, och det är inte kul i längden.

  2. Man kan läsa den utan att läsa de tidigare, bara man har lite allmän koll på Spirou.

    Ett äventyr…: Tre delar finns på danska, en ytterligare på norska som inte kommit ut i Danmark. Tyvärr är det bara ett album som fortfarande går att beställa: Operation Flagermus, på danska. Kom ut häromveckan i snygg utgåva, som kan beställas från exempelvis Adlibris. Nästa inlägg här kommer vara om den så du får snart reda på vad det handlar om 😀

  3. Oj, läskigt snyggt tecknat. Jag får väl ta mig en titt på den här ändå. Måste man läsa de album som har getts ut efter Drömfabriken för att hänga med, eller kan man hoppa rakt in i detta? Jag slutade läsa Spirou i ren protest efter att Tome & Janry lämnade över stafettpinnen till Morvan, eller vad han som tog över nu hette.

    ”Tyvärr verkar det som om Sverige inte kommer att få se albumen som ingår i serien ‘Ett äventyr med Spirou och Nicke av…'”

    (;_;) Finns de utgivna på något läsbart språk? Min skolfranska lär knappast räcka till och jag har varit nyfiken på de albumen länge. Ska man behöva nöja sig med att titta på de fina bilderna…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s