Gamla recensioner 6(6): Tamara Drewe

Postat den

Och klar!

Tamara Drewe

Av: Posy Simmonds

Posy Simmonds är, tyvärr, inte välkänd inom serievärlden, trots att hon varit verksam i flera decennier. Orsakerna är flera; hon är engelska, och England är inte precis känt för sin starka seriebransch, och hon jobbar dessutom vanligen inte med någon återkommande huvudperson. Men framförallt gör hon serier som inte passar in i något av de vanliga facken: Hennes mest välkända bok, den utmärkta Gemma Bovery från 1999, är närmast en samtidsroman som är en mycket fri återberättelse av Flauberts Emma Bovary, och det är kanske inte något som låter lockande för den vanliga serieläsaren.

För oss som uppskattar henne är det en stor händelse att hennes senaste bok, Tamara Drewe, precis kommit ut i England. Den gick ursprungligen som en följetong i The Guardian, men eftersom hon på grund av en skada kom efter i publikationstakten och blev tvungen att stressa igenom avslutningen har hon i boken gjort om det hon inte blev nöjd med.

Berättelsen är återigen delvis baserad på en äldre roman, Thomas Hardys Far from the Madding Crowd, men liksom Gemma Bovery är det ingeting som jag som läsare behöver vara medveten om, även om Simmonds driver lätt med de som kan sin Flaubert eller Hardy utan och innan och som därför kanske tror sig veta vad som ska hända.

Det är en berättelse om litteratur (Simmonds gjorde under några år en serie, Literary Life, som utspelade sig i Englands litteraturkretsar), otrohet, ungdomsångest och berömmelse. Huvuddelen utspelar sig i ett litet samhälle i England där en framgångsrik författares fru driver en kursgård för författare, och vi får följa historien om parets liv och hur de påverkar och påverkas av sin omgivning, däribland den unga kolumnisten Tamara Drewe som är deras granne. Historien skildras huvudsakligen av hur en amerikansk författare som hyr en stuga uppfattar den, men även om han mestadels studerar människorna utifrån blir också han indragen efterhand.

Simmonds karaktärer är personer jag känner igen; vi har alla träffat dem någon gång, från den berömda mannen med medelålderskris till tonåringen som vill att någonting, vadsomhelst ska hända. Men som alla bättre författare har de mer djup än som det först verkar, och framförallt Tamara Drewe utvecklas dramatiskt under berättelsens gång.

Vad gäller teckningarna så har Simmonds en stil som inte heller den ser ut som de flesta andra serietecknares, och det syns tydligt att hon också gjort ett flertal bilderböcker eftersom hennes teckningar ofta har starka drag av illustrationer. Om jag skulle jämföra med någon från Sverige så är Cecilia Torudd nog det närmaste; hon har också en bakgrund som illustratör vilket märks i hennes serier, även om Simmonds har en elegantare och klarare linje.

Men det som nog mest slår mig som läsare som unikt i hennes stil är hennes mix av bilder och text. Det finns få andra, om någon, som lika naturligt blandar serieformen med romanformen. Ibland är uppslagen rena serier, ibland är det text med illustrationer, ibland en ren mix av serier, text, fejkade tidningsurklipp och annat. Efter att ha läst den här boken så känns det som om jag inte egentligen läst en serie men inte heller en roman, utan istället någonting annat som bara är besläktat med dessa litteraturformer. Gudskelov är hon också en begåvad prosaist där karaktärernas egna röster är tydliga, och det enda jag kan invända är att jag ibland inte har en aning om vad en del av orden och uttrycken betyder, även om sammanhanget ofta förklarar det. “You can have a cringey time anywhere. … Clothes on, zip stuff. Patted the dog through the letterbox” skulle åtminstone för mig varit nästan obegripligt om jag inte visste vem som sa det och var (ni får läsa boken själv för förklaring).

Tamara Drewe är mycket läsvärd och jag kan helhjärtat rekommendera den, men om ni inte läst Gemma Bovery tidigare skulle jag ändå föreslå att man börjar med den; den är mer koncentrerad än Tamara Drewe som har lite för många bihistorier för sin längd.

Och om ni vill läsa mer om Posy Simmonds så är hon huvudintervjun i novembernumret av The Comics Journal, #286.

»

  1. Ping: You’re All Just Jealous of My Jetpack | Serienytt.se

  2. Ping: You’re All Just Jealous of My Jetpack | Simon säger

  3. Ping: Bra serier nu på svenska: The Walking Dead & Tamara Drewe « Simon säger

  4. Ping: Den glädjelösa ön « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s