Skånsk skräck: Viktor Kasparssons Makabra Mysterier

Svenska serier vädrar definitivt morgonluft. Det börjar bli en strid ström med längre handlingsfokuserade serier nu, med Mara från Ulthar, Umbra, Utopi Magasin och alltså även Viktor Kasparssons Makabra Mysterier, skriven och tecknad av Dennis Gustafsson och utgiven på Albumförlaget. VKMM är klassiska skräckserier, dvs kortare episoder som innehåller varulvar, gengångare och annat, allt placerat i 30-talets Skåne, med Viktor Kasparsson i huvudrollen.

Vad han egentligen har för yrke och varför han intresserar sig för det ockulta framgår inte direkt; små antydningar finns om en allvarligare bakgrund, och överlag känns det som om historierna i boken bara är en bråkdel av en större mängd som tillsammans berättar hela historien om Viktor Kasparsson. Ett enligt mig lyckat berättarknep som gör mig nyfiken på att få veta mer om honom, att få fylla i de underliggande detaljerna. Hans sociala liv verkar väl så intressant som hans yrkesmässiga, och jag skulle gärna få se mer av miljön för det är inte precis den vanligaste för en svensk serie 🙂

Teckningsmässigt är det också en udda fågel med svenska mått mätt. Jag skulle närmast karaktärisera den som en slags allmän-europeisk stil, med lite tjockare linjer än vanligt. Den är yvig och nästan lite slarvig, men med mycket känsla; jag gillar framförallt hur linjerna blir mer vildsinta ju hemskare scenen är, som i historien om strömkarlen, kanske albumets bästa.

Sen blir det kanske lite väl komplicerad intrig ibland, med tanke på sidantalet, som i God Jul Herr Kasparsson, den inledande berättelsen, som hade mått bättre av antingen fler sidor eller ett bantat manus. Men överlag är det en mycket styvt skriven serie med en utmärkt blandning av historier, från den rätt stillsamma introduktionen över den rena actionhistorien med varulvar till den avslutande som mest av allt påminner om Hellblazer.

Kim W Andersson har fått sällskap som professionell svensk serieskapare av rena skräckserier (Ola Skogängs Theo ser jag mer som en äventyrsserie, det ockulta till trots). Trevligt, trevligt, hoppas på mera!

3 reaktioner till “Skånsk skräck: Viktor Kasparssons Makabra Mysterier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s