Paranormala husdjur: Beasts of Burden

Postat den

Det här är mer ett lästips än en regelrätt recension: Evan Dorkin (manus) och Jill Thompsons (teckningar) serie Beasts of Burden borde ni allt läsa, om ni inte redan gjort det!

OK, lite konsumentinfo också 🙂

En flock hundar (vanliga husdjurshundar) + en katt (övergiven) visar sig bo någonstans som påminner om Buffys Sunnydale: En trankil yta med vackra små förortshus, men där det fullkomligt dryper av ockulta företeelser. Det disparata gänget ramlar in i det övernaturligas värld när en av dem har svårt att sova i sin nya hundkoja eftersom det verkar spöka i det. Den Visa hunden tillkallas (”Howl at midnight, Three strong.”) och lite animalisk exorcism löser kakan. Sen fortsätter det, och de något besynnerliga paranormala undersökarna lär sig allteftersom mer om hur världen fungerar.

Allt tecknat i en synnerligen trevlig målad stil av Thompson som jag aldrig sett bättre än här. Hon har alltid varit trevlig att läsa men hennes serier har saknat det där sista lilla som gör att en helt OK serie blir någonting mer än så, men här med alla riktiga och oriktiga djur har hon hittar precis rätt; djuren är vanliga husdjur som lever i vår värld, men det är ytterst sällsynt med människor i bild, och varje gång någon dyker upp ser det lite avigt och mindre intressant ut. Kort sagt, det här är serien som Thompson är som skapt för att illustrera.

Dorkins manus är precis lika bra det med. Boken jag läst (med titeln Beasts of Burden: Animal Rites) innehåller både kortare och längre episoder, med en bra blandning mellan mer slapstick-betonade historier, klassisk skräck, och finstämda melankoliska saker. De två som jag bäst kommer ihåg så här efteråt (jag läste serien för några veckor sedan) är A Dog and His Boy som visserligen var rätt förutsägbar men som fungerade utmärkt emotionellt, och den bästa i hela boken, Lost, om en tik som förlorat sina valpar; en rolig introduktion följs av någonting betydligt mörkare när djuren börjar rota i det hela.

Jag blev tipsad om den här serien för ganska länge sedan (boken kom ut 2010) men det blev inte av att köpa+läsa den förrän nyligen, som sagt. Nu kan jag bara hoppas att det blir fler Beasts of Burden-serier av Thompson & Dorkin, och det snarast möjligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s