Seriefinansiering: Kickstarter

Postat den

Dags för en av mina fåtaliga nyhets-inlägg, men det var lite för intressant för att ignoreras 🙂

Jag har läst en del om Kickstarter och tyckt det varit en mycket intressant idé, men aldrig sett det omnämnas i seriesammanhang förut. I korthet är det en sajt där den som behöver finansiering för ett kulturellt projekt kan anmäla sig, och privatpersoner kan sen lova en viss summa för att projektet ska kunna genomföras. Om inte summan som behövs uppnås, dvs det inte finns tillräckligt många som vill satsa pengar, så utbetalas ingenting; det är m a o ingen risk för att man behöver betala någonting för ett projekt som inte blir av.

Hursomhelst, Publishers Weekly skrev för några dagar om hur många serier som finansierats via Kickstarter, och det var inte få; i antal titlar räknat är det väl så många som de större förlagen. Också i pengar räknat är det en  hel del: Från januari t o m maj i år har serie-projekt fått lite drygt $400,000 totalt. Inte illa!

Tyvärr är Kickstarter inte tillgängligt för projekt utanför USA ännu, så svenska serieskapare / förlag kan inte använda sig av det. Men intressant är det, som ytterligare ett fenomen att räkna med i den nya digitala tiden, tillsammans med digitala serier på läsplattor, webbserier mm. Det kommer bli mycket spännande att se hur seriebranschen ser ut 10 år in i framtiden 🙂

Cursed Pirate Girl, det serieprojekt som dragit in mest pengar på Kickstarter ($36,017)

»

 1. Jag har ältat om street performer protocol i åratal men det är vanskligt att förlita sig på en företags enskilt ägda tjänst för en sån här viktig del av infrastrukturen.
  Men ja jag tycker idén är super (såklart). Eben Moglen 4-ever.

  Gilla

 2. Intressant, man får hoppas det hittar hit. Det finns ju ett liknande nystartat för böcker, Eureka, http://www.eurekaforlag.se/, där man kan ”investera” i böcker 🙂

  Gilla

 3. @Sandra: Av det jag läst om Kickstarter verkar de vara ett bra företag; jag vet inte om de helt följer Street Performer Protocol men grundtanken verkar vara detsamma 🙂

  @Alexandra: Jag gillar idén, men lite synd att man måste logga in för att kunna läsa mer om böckerna och se hur investeringen görs. Jag hoppas att det inte innebär att alltför många så att säga vänder i porten.

  Gilla

 4. Simon: Det kan vara hur bra som helst men vi har ändå fått »YouTube«-problemet iom Kickstarters framgångar. Ett företag styr och ställer och visst, det finns många andra (gjorde en survey över ett tjugotal sommaren 2009, innan svjv Kickstarter fanns), men det är ändå de som går via just Kickstarter som får mest uppmärksamhet. Single point of entrance / gatekeeper antipattern.

  Sen glömde jag ju en sak i det andra inlägget, nämligen att en av fördelarna med SPP är att det går att komma runt copyrightproblematiken; saker kan vara CC och ändå löna sig. Då är det tråkigt för mig att se att många av de mest uppmärksammade Kickstarter-projekten ändå resulterat i en »ofri« produkt.

  Gilla

 5. Ping: Cursed Pirate Girl « Shazam.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s