Vi håller på med en viktig grej

Postat den

Ja, inte jag förstås; för min del är det nu Sommar, Sommar, Sooommar som gäller ett tag framåt. Därför det kommer bli mer oregelbundet med recensioner här ett tag framöver eftersom jag inte släpar med mig alltför mycket serier till sommarstället/hängmattan. Plus att jag just håller på med tre mangaserier på 4000+, 4000+, 10000+ vad gäller sidantalet, så de är inte färdiglästa i brådrasket 😉

De som däremot håller på med en viktig grej är huvudpersonerna i Sara Hanssons senaste serie med samma namn: Vi håller på med en viktig grej, utgiven på Galago. Huvudpersonen Sara är elva år, och när hon en dag får se en musikvideo med Spice Girls på Bullen blir det startsignalen på hennes tonårsifiering. En ny bästa vän, gräl med föräldrar och andra auktoritetsfigurer, och så vidare.

Raka självbiografiska serier om författaren som barn/tonåring är definitivt inte min favoritgenre, men Hansson gör det här riktigt bra. Det hon gör rätt är att hon inte skildrar sig själv sedd i backspegeln; ingenting av hennes vuxna jag läcker in i skildringen varken via nostalgi, bitterhet, eller någonting annat. Det är inte lätt att undvika, men när man lyckas så bra som här gör det att serien känns äkta (ursäkta för det ordet, det låter ohyggligt klyschigt, men passar för bra här för att jag ska kunna låta bli det), och det går verkligen att förstå precis vad Sara och hennes nya bästis Rebecka känner, även när de är som barnsligast. Och en klyscha till: Det känns som en utmärkt serie att sätta i händerna på de som är i samma ålder som Sara+Rebecka eftersom det inte finns någonting som gör serien svår att förstå sig på, oavsett läsarens ålder.

De svartvita teckningarna är vad jag skulle kalla typiska Galago-teckningar, med sin lite naiva framtoning och rätt opolerade yta. Men precis som att manuset är tonsäkert i hur det skildrar människor är illustrationerna likaså mycket passande för innehållet, och till och med den ganska krattiga textningen känns helt rätt: Det här är en bok som känns som om den skulle kunnat vara en dagbok, skriven av 11-åriga Sara medan det händer (om hon nu varit en alldeles fantastiskt brådmogen tecknare och författare, förstås 🙂 ).

En liten bok som på sitt anspråkslösa sätt är väl värd att läsas. Köp den (eller låna på bibliotek), läs, charmas (för det är ingen tung och sorglig serie, även om Sara har sina små vardagsproblem), och sätt den i händerna på någon som ni tycker kan behöva en inblick i hur pre-tonåringar är.

»

  1. Ping: Nattbarn | Serienytt.se

  2. Ping: Nattbarn | Simon säger

  3. Ping: Frances – Del 3 « Simon säger

  4. Ping: Ännu mer skånsk skräck: Viktor Kasparsson – Spöket på Hotell Vega « Simon säger

  5. Ping: Ännu mer skånsk skräck: Viktor Kasparsson – Spöket på Hotell Vega | Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s