McKeansk erotik: Celluloid

Postat den

Jahapp, Dave McKean har släppt en ny bok. Och trots min skepticism mot McKean som serieskapare har jag alltså köpt boken Celluloid. För att ytterligare öka min misstro mot den är det dessutom en erotisk serie, en genre som inte precis brukar utmärka sig för sin höga kvalité. Goda odds för att jag skulle bli missbelåten med andra ord!

Och ser man på, boken visade sig vara precis det jag förväntade mig. Det vill säga:

  • Eftersom det är McKean som står för teckningarna är det givetvis mycket styvt gjort, rakt igenom. Allteftersom bokens skildring av en kvinna som fantiserar/leker med sig själv/drömmer (mer om handlingen längre ner) framskrider blir McKeans tolkningar alltmer abstrakta, och han kastar sig mellan olika stilar. Rena pennstreck, målningar, foto-collage; vilken arbetsmetod han än använder ser det hela tiden förbluffande bra ut. Själv föredrar jag honom när han ligger ganska nära Photoshop-redigerade foton, med den för honom rätt typiska mättade brun-orangea färgskalan, men han behärskar som sagt andra tekniker väl så bra.
  • Eftersom det är McKean som står för manuset är det givetvis mycket abstrakt, och så långt från en vanlig handling man kan komma. Vad som egentligen händer den kvinnliga huvudpersonen kan man fundera över. Länge. Det allra enklaste sättet att beskriva boken är att den handlar om en kvinna som kommer hem på kvällen och sen fantiserar om sex. Med hjälp av en filmkamera. Antagligen.
  • Eftersom det är en erotisk serie med höga konstnärliga ambitioner (det är ju McKean som står bakom) så visar den sig givetvis vara ungefär lika upphetsande som Rapport. Det är förstås extremt personligt vad man tycker är lyckad erotik, men när det blir så abstrakt och svårförståeligt som här fungerar det åtminstone inte alls för mig; det är så långt från erotik och sex i det verkliga livet att den inte spelar någon roll hur grafisk McKean ibland är (och ja, erigerade penisar i bild förekommer, för den som vill veta graden av explicitet).
  • Återigen, eftersom det är en erotisk serie med ambitioner har den mycket lite text. Det är på sitt sätt att föredra framför den mestadels misslyckade poesin i en del av McKeans andra serier, men jag kan inte låta bli att tycka att det är dyrt med 232 sidor för $35 när boken bokstavligen tog mindre än 10 minuter att läsa. Ibland kan det vara så att en ordfattig serie är värd det höga priset, om jag till exempel anser att sidorna är värda att studeras länge, men trots McKeans tekniska skicklighet är det här inte en bok som lämpar sig för den typen av studier; den är tydligt gjord för att läsas snabbt, för att jag som läsare ska komma in i den drömska känslan som jag tror McKean vill förmedla. Lyckligtvis köpte jag boken för betydligt mindre än det rekommenderade priset, men jag vill bara förvarna eventuellt andra köpare om det hela.

Kort sagt är det här en rätt misslyckad bok; om någon skulle vilja hitta ett exempel på en överdrivet pretentiös seriebok som försöker vara Konst är Celluloid ett alldeles ypperligt val. Nästa serie, tack!

»

  1. Ping: The Wrong Place • Serienytt.se

  2. Ping: The Wrong Place « Simon säger

  3. Ping: Neidestamsk porr: Maran • Serienytt.se

  4. Ping: Neidestamsk porr: Maran « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s