Mer skånsk skräck: Viktor Kasparsson – Skräckens Ängel

Postat den

Titta, titta; en till bok med Viktor Kasparsson i huvudrollen, Dennis Gustafssons ockulte hjälte från mellankrigstidens Skåne. Förra året fick vi se en samling kortare historier i albumet Viktor Kasparssons Makabara Mysterier, men i årets album Skräckens Ängel är det en enda längre berättelse som presenteras.

utspelas tidigt i Viktor Kasparssons karriär; han blir här för första gången involverad i det ockulta när han på ett fotografiskt uppdrag möter Emma Rygel och hennes adoptivpappa Heinrich Rygel, f.d. flygaress i tyska flygvapnet. Tillsammans med Emma ger han sig ut på en flygtur som avbryts av en plötslig orkan med sitt centrum i en ödsligt belägen herrgård, dit de sedan beger sig.

Emma Rygel dök upp redan i förra albumet där hon omnämndes utan att själv vara med i handlingen. Det är ett tydligt stildrag hos Gustafsson: I båda böckerna refereras tidigare och senare händelser utan att någon bakgrundsförklaring ges, i syfte att bygga upp en känsla av en rik och fullödig värld. Ibland kan det vara fruktansvärt frustrerande med sådana böcker; risken är att det blir ett ständigt flöde av teasers men alldeles för få paybacks. Men i de här serierna saknas de problemen helt, och istället fungerar det precis som det var tänkt. Jag blir bara mer nyfiken på att få läsa mer om Viktor Kasparsson och personerna i hans omgivning. Teasrarna med Emma i VKMM blev helt utredda här i , precis som jag hoppats utan att behöva vänta några år till.

Men även om jag bortser från att de övergripande dragen i serierna fungerar bra så är ett riktigt bra självständigt album. Det är genuint skrämmande, inte bara sådär småmysigt läskigt som de flesta skräckserier är (inklusive delar av VKMM), och det är också en berättelse med en genomtänkt början, mitt och slut, vilket inte kan sägas om alla serier i genren. När teckningarna är som bäst lyckas de fånga samma känsla av fruktan och spontanitet som albumet; jag har ingen aning om hur mycket tid Gustafsson har spenderat framför ritbordet, men intrycket av en hastigt, nästan desperat nedtecknad historia gillar jag. Det här är inte skräck av den långsamt psykologiska stilen som utspelar sig under en längre tid; här är det raka vägen ner i kaninhålet och sen gäller det bara att överleva.

Jag gillade VKMM med dess ovanliga stil både vad gällde teckningarna och (åtminstone delvis) historien, men är snäppet bättre; en tät historia som håller hela vägen fram till sista sidan, dessutom väl presenterad både vad gäller tryck och papper. En av de bästa svenska serierna på länge, utan tvekan!


»

  1. Ping: Syndaätaren | Serienytt.se

  2. Ping: Syndaätaren | Simon säger

  3. Ping: Höstskräck: Blodsband | Serienytt.se

  4. Ping: Höstskräck: Blodsband | Simon säger

  5. Ping: Ännu mer svensk skräck: Hungerhuset « Simon säger

  6. Den här hänger kvar i minnet såhär efteråt; den har den där lilla extra känslan som lyckad litteratur har. Yay!

  7. Härligt! Får läsa om det första albumet medan jag väntar hem denna, bristen var väl just att berättelserna kändes abrupta och hela tiden lämnade en något otillfredsställd, kul att han gjort en lång historia denna gången! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s